Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Cupcakes maken: Waarom zakken mijn cupcakes in?

Waarom zakken mijn cupcakes in?

Geen reacties


Waarom zakken mijn cupcakes direct na het bakken in? In deze baktip leggen wij dat uit!

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Er zijn tal van redenen waarom je cupcakes na het bakken inzakken en dat is zo ontzettend jammer, want het is echt niet nodig.

In deze baktip vertellen wij over de meest voorkomende oorzaken van ingezakte cupcakes.

En ja! De foto is van ons zelf. Ook wij maken wel eens fouten en daar leer je alleen maar van! Daardoor worden we uiteindelijk betere bakkers. Niet opgeven, gewoon opnieuw proberen, het komt echt goed!

Lieve groetjes

Marie-Louise

Zorg voor verse bakpoeder en of baksoda

Baksoda en bakpoeder zijn essentiele ingredienten die zorgen voor het scheikundige proces waardoor je baksels rijzen tijdens het bakken.
Deze poeders zijn bij de bereiding van cupcakes en muffins extra belangrijk, omdat zij zorgen voor het rijzen van het beslag en de mooie goudgele ronde top.

Dus is het logisch dat de bakpoeders net als de andere ingredienten vers en op kamertemperatuur zijn, omdat anders het scheikundig proces niet van start zal gaan. En je cupcakes of muffins niet zullen rijzen.

Een handig trucje om te checken of je baksoda nog niet over datum is door het te mixen met natuurazijn en heet water. Wanneer het gaat bubbelen dan is je baksoda helemaal ok! Bubbelt het niet, dan kun je het beter weggooien.

Je bakpoeder kun je op een soortgelijke manier checken, maar dan alleen met heet water. Gaat het bubbelen dan is het prima, anders dus niet.

Weeg of schep de baksoda en of bakpoeder exact af.

Dit lijkt logisch maar, geloof me, dit moet je echt heel nauw nemen. In een cupcake- of muffinrecept zijn alle ingredienten exact op elkaar afgestemd en dus ook de hoeveelheid baksoda en of bakpoeder.

Te veel bakpoeder in een recept zal er voor zorgen dat je beslag over de rand van je muffinblik zal vloeien en zodra je de cupcakes of muffins uit d eoven haalt zullen ze direct inzakken.

Terwijl te weinig bakpoeder of baksoda er juist voor kan zorgen dat je cupcakes of muffins niet genoeg zullen rijzen. Dus gebruik altijd je maatlepelset!

Overmix je beslag nooit

Door je beslag te overmixen, oftewel te lang door te mixen, zorg je voor veel te veel lucht in je beslag.

Wanneer je het muffinblik met het beslag in de voorverwarmde oven plaatst, lijkt het dat de warmte de cupcakes extra laat rijzen, maar zodra de cupcakes uit de oven komen, zullen ze onherroepelijk inzakken. want dan verdwijnt alle warme lucht die verstopt zat in de cupcake.

In onze recepten schrijven wij altijd, stop met mixen zodra de laatste meeldraad verdwenen is. Dit is een handige leidraad, wanneer je je beslag mixt met een handmixer of in een standmixer. Je kunt zodra de laatste meeldraad verdwenen is het beslag nog even door elkaar scheppen met een siliconen spatel.

Je kunt je beslag ook met een garde mixen, zorg dan wel voor bijna gesmolten boter, dat is wat makkelijker. Wanneer je je beslag met de hand mixt zul je het minder snel overmixen.

Je muffinblik vullen met beslag

Vul de bakingcups in het muffinblik maximaal tot driekwart met beslag. Wanneer je zo nog voller stopt met beslag, hebben je cupcakes of muffins geen ruimte meer om te rijzen en zullen je cupcakes of muffins na het bakken inzakken.

De juiste oventemperatuur is cruciaal

Dit is wat lastig omdat elke oven anders is, een heteluchtoven van merk A is net weer anders ingesteld dan een heteluchtoven van merk B. In onze recepten is de zin verwarm de oven voor op ..*C altijd een rechtstreekse link naar de oventemperatuurtabel op onze Tips & techniekepagina. Maar let op…Leer je oven kennen!

De ovendeur zit er met een reden

Open de ovendeur niet tussentijds! Door het deurtje te openen ontsnapt er warmte, waardoor er automatisch ook lucht uit de cupcakes of muffins ontsnapt. waardoor je cupcakes na het bakken zonder twijfel zullen inzakken.


Geef een reactie