Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Over Cupcakes & Muffins

De cupcake ontstond in de Verenigde Staten ergens in de 19e eeuw. De cupcake was een revolutie vanwege de enorme tijdsbesparing bij het bereiden van het beslag. In die tijd werden ingrediënten allemaal gewogen en hoewel historici er nog steeds niet uit zijn waar de naam cupcake precies is ontstaan, is wel duidelijk dat ze aan de basis heeft gestaan van de huidige methode van meten van ingrediënten (in afmeting ipv gewicht).

Twee Theorieën

Hoewel men dus nog steeds niet weet waar de naam cupcake vandaan komt, zijn er wel twee theorieën over het ontstaan ervan.

  1. Omdat er nog geen muffinblikken waren, werden de taartjes gebakken in kopjes (cups)
  2. De ingrediënten werden uitgemeten in kopjes (de overgang van gewicht naar afmeting)

Er is voor beide theorieën veel te zeggen, toch heeft de tweede onze voorkeur. Al was het alleen maar om het makkelijk te onthouden recept.

Het Originele ’1 2 3 4′ Cake Recept

1 Kopje Boter, 2 Kopjes Suiker, 3 Kopjes Bloem, 4 Eieren (plus een kopje melk en wat soda).

De huidige cupcakes en muffins hebben natuurlijk veel meer variatie qua ingrediënten en maten, maar dit recept is de basis geweest voor wat we nu kennen als cupcake.

Van geinige traktatie tot hip & trendy hapje

Tot op de dag van vandaag roepen de drie basis cupcakes, met vanille, chocolade en aardbei botercreme, een nostalgisch gevoel op bij veel mensen maar er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd.

Steeds meer smaken werden (door elkaar) gebruikt en vooral de decoratie van de cupcakes werd mooier en ingewikkelder. Toch heeft het heel lang geduurd voordat mensen cupcakes gingen zien als meer dan alleen maar een leuke traktatie voor een verjaardag of  kinderfeestje.

The Magnolia Bakery & Sex and the City

In 1996 opende The Magnolia Bakery in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij.

In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille botercreme. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die ‘s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en… kregen hun zin… de gekte begon.

Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper maar toen de elegante cupcakes van de Magnolia Bakery een rolletje kregen in de hitserie Sex and the City, explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

CupcakesEnMuffins.nl

Op deze nieuwe website willen we je laten zien hoe ontzettend makkelijk en vooral leuk het is om thuis zelf cupcakes of muffins te maken.

We hebben ontzettend veel verschillende recepten voor cupcakes, muffins, botercremes (frosting) en glazuur (icing). Daarnaast hebben we al heel wat technieken voor je verzameld en kun je via onze website heel veel handige spullen kopen die je zoal nodig hebt bij het bakken van Cupcakes en Muffins.

De mensen achter Cupcakes&Muffins

Cupcakes&Muffins wordt  gemaakt door Ron (Vormgeving en Techniek) en ‘Miss Baksel’ Marie-Louise (Redactie), een uit de hand gelopen hobby welke inmiddels heeft geleid tot een flink aantal websites, waaronder: MamaBende, Juffrouw Zwabber en WC-Rolletje.

Dagelijks werken we met veel liefde en plezier aan onze websites en we hopen dat dat een beetje zichtbaar is in het eindresultaat.

Wat vind jij?

Natuurlijk zijn we heel erg benieuwd naar jullie mening, dus schroom niet en vertel ons wat je er van vindt!

Alvast ontzettend bedankt voor je reactie!

Heel veel plezier op Cupcakes&Muffins!

Ron en Marie-Louise