Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Modelleer chocolade

Modelleer chocolade

Bijgewerkt op

Maak heel eenvoudig zelf modelleerchocolade voor mooie chocolade decoraties bovenop je cupcakes.
Dit recept delen:
Pinterest

5 minuten

0 minuten

60 minuten

12 chocolade rozen

Maak heel eenvoudig zelf modelleerchocolade voor mooie chocolade decoraties bovenop je cupcakes.

Chocolade Roos12 rozen en 36 rozenblaadjes.

Wat heb je nodig om Modelleer chocolade te maken?

Ingrediënten

Bruine modelleerchocolade

Witte modelleerchocolade

Hoe maak je Modelleer chocolade?

    1. Roer de kandijsiroop door de gesmolten chocolade tot het mengsel indikt.

       
    2. Het kan er uit zien alsof het schift, maar tijdens het koele vormt het tot een gladde pasta.

       
    3. Doe het mengsel in een plastic bak en zet het koel weg tot de chocolade stevig genoeg is om te modelleren.

       
    4. Kneed de chocolade voor gebruik even door om hem zachter te maken.

       
    5. Voeg wat cacaopoeder toe als de chocolade erg plakkerig is.

       
    6. Koel je handen als ze erg warm zijn, onder de koude kraan voordat je met de chocolade gaat werken.

       

Categorie:Glazuur / Icing

Smaken:

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

25 reacties op “Modelleer chocolade”

  1. Anneke zegt:

    Super goed en leuk recept! Ik vraag me af of je die kandijsiroop gewoon in de supermarkt kan kopen of andere speciale winkels… en of je de modelleerchocolade ook evt. kan kleuren met poederkleur of op gel basis of iets dergelijks. Of kan je het ook gewoon beschilderen met eetbare verf? Hebben jullie hier tips voor?! :) graag jullie reactie hierop. :)
    Groetjes!

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anneke,

      Kandijsiroop is te koop onder de naam Golden Syrop, en is te koop bij bijna alle Albert Heijn supermarkten.

      Het leuke van witte modeleerchocolade is dat je het inderdaad kunt kleuren, je kleurt de modeleerchocolade op dezelfde manier als fondant of marsepein, maak hierbij gebruik van voedselkleurstof pasta’s zoals de pasta’s die wij in onze webshop verkopen!

      Uiteraard kun je modeleerchocolade ook beschilderen met eetbare verf.

      Heel vele plezier met al uw creatieve idee├źn!

      Lieve groetjes

      Marie-Lousie

  2. ank krab zegt:

    O ik wist niet dat er vershil in zit.Maar nu weet ik dat wel.Een Muffin is dus een ontbijt en cupcake een toetje.

  3. MiniMe zegt:

    Hi,

    Kan je ipv de kandijsiroop ook glucose gebruiken?

    • Hallo Minime,

      Als je gebruikt wilt maken van glucose ipv kandijsiroop wordt het recept ook iets anders.
      Bruine modelleer chocolade:

      450 gram chocolade (melk of puur)
      125 ml glucose
      2 tl ijskoud water

      Witte modelleer chocolade:

      500 gram witte chocolade
      110 gram glucose
      1 tl. water

      Werkwijze:

      Werkwijze:
      De chocolade smelten, de glucose in een potje in een bakje zetten met heet water. De glucose bij de chocolade schenken en nu roeren, voeg het water toe en je zult merken tijdens het roeren dat er zich een bal vormt, nu de bal uitnemen en even doorkneden (vet scheidt zich nu af, wegvegen met keukenpapier) als de bal er kneedbaar en goed homogeen uitziet, de bal verpakken in folie en een nacht laten rusten op een koele plaats.
      Rolbare chocolade wordt hard als het afkoelt. Verwarm het daarom voor gebruik even in de magnetron. Het is wat vettig om mee te werken maar plakt wel goed. je kunt er bloemen mee maken, figuren etc, maar ook bekleden.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • MiniMe zegt:

        Hoi Marie-Louise,

        Bedankt voor het aangepaste recept. Ik ga er deze week mee aan de slag!

  4. MiniMe zegt:

    Hoi Marie-Louise,

    Ik heb zojuist je recept gemaakt met glucose en witte chocolade. Pas toen ik klaar was zag ik in ene dat je in je recept bij de donkere chocolade de glucose aangeeft in ml en bij de witte chocolade in grammen. Klopt dat? Heb dus net de witte gemaakt met 110 gram glucose.

    Ander vraagje nog. Kan je, om voor gebruik van de mc, deze ook op andere manier verwarmen dan de magnetron? Heb er namelijk geen!

    • Hallo MiniMe,

      Het klopt inderdaad, dat het bij het ene recept in grammen staat en bij het andere receptje in ml, dit omdat witte en melk chocolade andere ingredi├źnten bevatten, zoals wel of geen cacao.

      Wellicht kun je het bakje met modelleer chocolade op de verwarming zetten zodat het iets opwarmt, blijf het wel goed in de gaten houden, dat het niet volledig smelt,

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. MiniMe zegt:

    Hoi Marie-Louise,

    Ik heb net even een stukje ervan af gehaald en ik merkte dat het brokkelde….. Misschien dat het morgen beter is. Maar t lijkt erop dat het niet gelukt is en dat ik 500gr chocolade heb verspilt.

    Ik zal dat proberen om de mc wat zachter te krijgen. ( als t gelukt is)

    Bedankt!

  6. MiniMe zegt:

    Hoi Marie-Louise,

    Vandaag even gekeken naar de MC, maar het brokkelde en was niet meer bij elkaar te krijgen.
    Vraag me af of ik er nog iets anders mee kan. Zou ik t bijvoorbeeld door een cupcake beslag kunnen doen? (Na fijn maken dan). Zou anders erg zonde zijn van de 500 gr chocolade.

    Ik had gisteravond nog een ander recept geprobeerd, en die is heel goed gelukt!
    Verhoudingen voor zowel witte als donkere chocolade:
    250 gram chocolade
    4 eetlepels glucose
    1 eetlepel water.

    Chocolade smelten.
    Glucose en water samen opwarmen tot vloeibaar en daarna bij de chocolade schenken. Roeren totdat alle glucose “riviertjes” verdwenen zijn en de chocolade zich vormt tot bal.( en los komt van de bodem van je pan of bakje). Dan gelijk stoppen met roeren en de chocolade in huishoudfolie doen en plat drukken tot een plak van 1 cm dik.. Nacht laten rusten en volgende dag doorkneden en je MC is klaar voor gebruik.

    Ik heb het zowel met witte chocolade als met melk chocolade gemaakt. Beiden goed gelukt, de melkchocolade variant is wel wat harder, dus wat meer doorkneden is wel nodig.

    De glucose die ik heb gebruikt is die van wilton.

    Dit recept is van een australische taarten en cupcake bakster!

    • Hoi Minime,

      Ach wat jammer dat het recept voor modelleer chocolade met glucose zo mislukt is, dit recept komt van de leukste taarten website vandaan.

      Ik neem aan dat je als je de mislukte mc raspt of heel fijn hakt, het zeker door een beslag kunt spatelen.

      Laat je me nog even weten of het gelukt is met de cupcakes voor zien van mc-stukjes?

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • MiniMe zegt:

        Zal ik zeker doen!

      • MiniMe zegt:

        Heb net een beetje mislukte MC door een banaan chocolade beslagje gedaan. Maar s niet zo n succes. Wordt taai en plakt heel erg aan je tanden. Dus toch maar weg doen dan!

  7. Anneke zegt:

    Kan je ook gewoon chocolade-repen smelten, inplaats van de candymelts? Is dat hetzelfde recept? :) En moet je bij de witte modelleer chocolade juist de kleurstoffen toevoegen, in plaats van de bruine modelleer chocolade? :)

    • Hallo Anneke,

      Uiteraard kun je ook gewoon chocolade repen uit de supermarkt gebruiken om modelleer chocolade van te maken.

      Om chocolade te kleuren, moet je gebruik maken van een beetje flo-coat, met Flo-coat maak je de voedselkleurstoffen in gelvorm geschikt voor het kleuren van chocolade.

      Witte modelleer chocolade kun je inderdaad kleuren, bruine wordt wat lastiger door de kleur, hier zie je niet echt wat van terug.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  8. charissa van lenten zegt:

    hallo,
    is er ook kant en klare mc te verkrijgen in nl? en ik kijk vaak cake bose en daar gebruiken ze iets van gepofterijst om dingen te maken is dat in nl ook verkrijgbaar of is daar een recept voor? groetjes charissa

    • Hallo Charissa

      Ik durf je niet te zeggen of er ook modelleer chocolade verkocht wordt in Nederland, dit omdat het relatief eenvoudig is om zelf te maken.

      Bij de Cake Boss gebruiken ze heel vaak rice crispy treats om mee te modelleren en boetseren, dit wordt gemaakt van kellogs crispy treats, marshmallows en margarine

      Recept voor Crispy Treats

      60 gram margarine
      210 gram rice crispies
      40 marshmallows

      Laat in een pan met anti-aanbaklaag de boter op laag vuur smelten.
      Voeg de marshmallows toe en laat die in de boter smelten.
      Haal de pan van het vuur.
      Voeg de rice crispies toe en roer goed door, totdat alle crispies met de marshmallows goed gemengd is.
      Stort het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier.
      Laat het een minuut of 5 afkoelen.
      Daarna is het te gebruiken om te kunnen modelleren.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  9. bakfan zegt:

    kan je kandijsiroop ook vervangen door gewoon siroop?

  10. Dianne Bom zegt:

    Hallo Cupcakes & Muffins, ik heb zelf glucosesiroop gemaakt door 500 Gr. Druivensuiker met 60ml water te smelten en enige tijd door te laten koken. Toen de siroop grotendeels was af gekoeld heb ik 90 Gr. bij 300 Gr gesmolten pure chocolade gedaan en heb geroerd tot het een bal was. Ik heb het daarna een nacht laten afkoelen, maar het is enigszins brokkelig geworden. Zou dat kunnen komen omdat de siroop zo stug en dik is? Had ik er meer water aan toe moeten voegen? Groet, dianne

  11. Britt zegt:

    Hallo Marie-Louise,
    Hoe lang duurt het ongeveer voor de modelleerchocolade om zover af te koelen dat je het kunt gaan kneden? En moet het dan ook echt in de koelkast?

    Groetjes,

    Britt

    • Ron zegt:

      Halle Britt,

      Op zich duurt het afkoelen niet zo heel erg lang, het moet echt de koeling in, omdat het lijkt te schiften en door het afkoelen in de koeling vormt het een geheel.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  12. Britt zegt:

    Oh, en moet je Flo-coat ook gebruiken als je wel gebruik maakt van de chocomelts i.p.v. chocolade wanneer je die wil kleuren?

    Ik wil namelijk witte modelleerchocola maken en deze kleuren met kleurstof, maar het liefst met zo min mogelijk gedoe ;)

    • Ron zegt:

      Hallo Britt,

      Voor het kleuren van (smelt)chocolade kun je toch echt het beste gebruik maken van een flo coat, op deze manier maak je voedselkleurstoffen op waterbasis geschikt voor chocolade.

      maar als je gekleurde moddeleer chocolade wilt maken, rada ik je aan om ipv witte chocoalde te kleuren, direct gekleurde smelt chocolade te kopen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      PS: Later vandaag, of morgen is alle smelt chocolade van ons eigen merk weer op voorraad :-)

Geef een reactie