In verband met onze leegverkoop en de start van onze nieuwe webshop, kan het zijn dat uw bestelling iets vertraging oploopt.
Glucose Stroop

Glucosestroop

Bijgewerkt op

Glucosestroop wordt gebruikt als ingrediënt bij bijvoorbeeld fondant.
Dit recept delen:
Pinterest

5 minuten

0 minuten

5 minuten

bijv 100 ml

Vloeibare glucose

  • Glucosestroop wordt veel gebruikt in gebak en taart, ter voorkoming van kristallisatie van de suikers en om cakedeeg vochtig te houden.
  • Glucosestroop wordt gebruikt voor vullingen en om er fondant mee te maken.
  • Men kan zelf glucosestroop maken door een deel druivensuiker met een gelijk deel water op het vuur in te laten dikken tot stroopdikte.
  • Hiervoor is wel een schone pan met een dikke bodem nodig.
  • Glucosestroop wordt vooral veel gebruikt in suikergoed, chocolade bereidingen, spekkies en karamels (toffees)

Bron: Gebruik van Glucosestroop

Wat heb je nodig om Glucosestroop te maken?

Ingrediënten

  • gelijk deel Druivensuiker (Dextro)
  • gelijk deel Water

Materialen

  • Steelpan met dikke bodem
  • Pollepel

Hoe maak je Glucosestroop?

    1. Druivesuiker (dextro) en water inkoken tot dikke pasta.

       

Direct verwerken, niet houdbaar!

Categorie:Glazuur / Icing

Smaken:

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

29 reacties op “Glucosestroop”

  1. klutsje zegt:

    sorry maar bedoelen jullie dan een gelijk gewicht of een gelijk volume?

  2. Nikki zegt:

    Hallo,
    Als ik bijvoorbeeld 4 eetlepels stroop nodig heb, hoe moet ik de losse ingrediënten dan afmeten?
    2 eetlepels water en 2 eetlepels druivensuiker.
    Of misschien 4 eetlepels water en 4 eetlepels druivensuiker, aangezien het nog indikt?

    • Hallo Nikki,

      Oh jee dat is een lastige vraag :-)

      Dit is gewoon even uitproberen, maar ik zou iig beginnen met 4 eetlepels, omdat het zoals je zelf al zegt nog indikt.

      Laat je je me nog even weten hoeveel je uiteindelijke nodig hebt gehad?

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  3. Merel zegt:

    Hallo, ik wil graag likstokken (lolly’s) maken, waarvoor je ook glucosestroop nodig hebt, kan ik deze stroop daarvoor gebruiken? of koop ik er beter in de winkel?
    mvg
    Merel

  4. Marilena zegt:

    Ik wil modelleer chocolade maken, maar ik heb dan glucosestroop nodig. Minstens 30 gram, maar hoe weet ik of ik genoeg glucose stroop krijg?

    • Hallo Marilena,

      Wat je dan het beste kunt doen is het water niet meten in ml maar afwegen op de weegschaal.
      Ook de druivensuiker wegen.

      Je hebt een gelijk deel druivensuiker en water nodig, dus ik zou het gewoon afwegen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. Eindelijk , ik wist het niet meer…..

  6. shirley zegt:

    hoelang moet je het doorkoken? tot ie bruin is of? graden?

    • hallo Shirley, nee je moet de stroop zker niet door laten koken tot deze bruin is,
      maar gewoon op een zacht vuurtje al roerend laten indikken, tot een normale stroopmassa, dan is de glucosestroop klaar.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  7. chantal zegt:

    Ik ga suikerglas maken met dit recept voor glucosestroop. Moet ik deze eerst af laten koelen voordat io verder ga met het water en de suiker of kan ik de stroop heet verwerken en verder gaan?

    • Hallo Chantal,

      Voor zover ik weet kun je suikerglas/eetbaar glas het beste op deze manier maken:

      Verhit 2 cups water (500ml) met 3 1/2 cup suiker (650 gram), 1 cup lichte maissiroop (250 ml) en een kwart eetlepel wijnsteenzuur of als alternatief citroensap.
      Meng het voorzichtig zodat het niet gaat karameliseren tot het een heldere kleur heeft en doorzichtig is.
      Schenk het nu in de mal of vorm waarin je je glas wilt maken. Laat de massa afkoelen en uitharden.
      De belletjes die in het begin ontstaan gaan vanzelf weg.

      Liefs Lily

  8. kartika zegt:

    Hoelang duurt het indikken?

  9. Evita zegt:

    waar koop je glucose of welke dextro is goed genoeg voor glucosestroop.
    want ik wil graag snoepjes maken
    maar wat heb je daar nog meer voor nodig
    behalfe glucosestroop

    • Hallo Evita,

      Ik ben zo vrij geweest om jouw 2 vragen samen te voegen tot 1 vraag :-)

      Om glucosestroop te maken kun je gewoon de Dextro Energy tabletjes gebruiken.

      En dan ligt het er natuurlijk aan wat voor snoepjes je wilt maken, maar zoals ik het nu begrijp wil je snoepjes maken met glucosestroop als ingrediënt.

      Je kunt met glucosestroop bijvoorbeeld lollies* maken.

      Ingrediënten:

      250g kristalsuiker
      2 theelepels vloeibare glucose
      vruchtensap (lievelingssmaak)

      Bereiding:

      1. Bereiden van het vruchtensap.
      Verwarm zachte vruchten (zoals aardbeien, frambozen, …) langzaam in een pannetje tot het sap vrijkomt. Niet roeren!

      2. Zeven van het sap.
      Zet een fijne zeef boven op een kom en giet de inhoud van het pannetje met vruchtensap door de zeef. Laat de vruchten zonder erop te duwen uitlekken en gooi de inhoud van de zeef dan weg.

      3. Doe de suiker en de glucose in een pan en giet het sap erbij. Zet de pan op het vuur en roer tot de suiker opgelost is en dek de pan even af.

      4. Laat deze stroop, zonder te roeren, verder koken tot 143° – 149°C. Om het koken te stoppen neemt je de pan van het vuur en dompel je de bodem in koud water.

      5. Bestrijk een marmeren plaat met een beetje olie en giet een paar eetlepels stroop uit (niet te veel, want anders koelt het te snel af). Steek als de stroop nog zacht is er een stokje in.

      6. Om ervoor te zorgen dat de stokjes er niet onmiddelijk uitvallen doe je een paar druppels van de stroop op de plaats waar de stokjes moeten vastzitten. Laat de stokken nu afkoelen en hard worden.

      7. Wikkel de lolly’s daarna in cellofaan papiertjes.

      *Dit recept komt van internet en heb ik zelf nog niet gemaakt :-)

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  10. Amelia zegt:

    Hoi!!waarschijnlijk een domme vraag, maar ik heb nog nooit van druivesuiker gehoord en Wil graag weten waar het te koop is?? Xx

  11. Pascale zegt:

    Hallo Marie-Louise,
    Ik ben toevallig op je leuke site terecht gekomen omdat ik zocht hoe je glucosesiroop moet maken.
    Ik zag ergens staan dat je het ook kan gebruiken om vochtigere cake te bakken. Heb je enig idee hoeveel je dan ongeveer nodig hebt? Ik vermoed dat je dan een deel van de suiker vervangt?
    Ik zou graag zo ongeveer het effect kfijgen van een hotelcake.

    Alvast bedankt,
    Groetjes,
    Pascale

    • Hallo Pascale,

      Voor zover ik weet bak je glucosestroop niet mee, maar tempeer je je gebakken cake met een mengsel van glucosestroop, suiker en water.

      Bij de banketbakker wordt tremperen naast het smeuig houden van de cake ook gebruikt als smaakversterker.

      Denk hierbij aan amaretto wanneer je een taart vult met bokkepootjescreme.

      Basis recept voor trempeer.
      *1 kilo suiker
      *300 gr glucose stroop
      *500 gr water (gewogen)

      Kook de ingredienten al roerend op een gemiddeld vuurtje. Laat de massa volledig afkoelen. eventueel kun je nu 500 gram likeur naar wens toevoegen.
      Schenk de afgekoelde massa door een zeef, zodat je zeker weet dat er geen klontjes achterblijven.

      Prik her en der met een caketester kleine gaatjes in de afgekoelde cake en bestrijk met een kwastje de cake met het trempeermengsel.

      Gebruik niet te veel, want dan wordt je cake te nat!

      Ik hoop dat ik je zo voldoende opweg geholpen heb.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  12. Pascale zegt:

    Dank je voor het antwoord!
    Dat is inderdaad ook nog een mogelijkheid die ik nog niet geprobeerd heb en zeker en vast eens ga doen!

    Groetjes,
    Pascale

  13. Jul zegt:

    Ik heb tot 3 keer toe geprobeerd glucose stroop te maken, eerste keer van Dextro Energy tabletjes wat al snel licht bruin werd. Het was wel stroperig dus in schone jampot gegoten. Af laten koelen maar werd na afkoelen keihard. Toen maar druivensuiker van zonnatura geprobeerd. 250 gram druivensuiker 250 water, langzaam laten indampen omdat ik het niet nog eens lichtbruin wilde hebben. Redelijk stroperig, daarna over gedaan in schoon jam potje. Ander dag was het wit korrelig. Nogmaals gedaan maar nu met klein beetje zout, was een tip en ook weer andere dag wit korrelig. Dus heb nu die korrelige massa nu weer in pannetje op vuur staan. Snap niet hoe dit mislukken kan, want gewone suiker indampen krijg ik wel een heel goede doorzichtige stroop dus heeft u of iemand raad? Alvast bedankt :-)

  14. Laura zegt:

    Er staat bij het recept dat het niet houdbaar is. Dat zou wel verklaren waarom je het niet kunt bewaren in een jampot :) .

  15. cecile zegt:

    kan glucosesiroop ook gebruikt worden om zelfgemaakt ijs zachter te houden? Ik denk dit ooit ergens gehoord te hebben. En vervang je dan een deel van de suiker dor de siroop of voeg je ze gewoon toe aan de andere ingrediënten en hoeveel? iemand die dit weet?

    alvast bedankt,
    Cecile

    • Hoi Cecile

      Kristalsuiker, vanillesuiker, glucosestroop en suikerwater zijn de zoetstoffen die gebruikt worden bij de bereiding van ijs.
      De suiker in het ijs voorkomt dat zich teveel ijskristallen in het ijs vormen waardoor het ijs te hard zou worden.
      Omdat de suiker in de vloeistof oplost, ontstaat een dikke vloeistof die gedeeltelijk bevriest.
      Daardoor ontstaan kleinere ijskristallen. Hoe hoger het suikergehalte in de vloeistof, hoe zachter en zoeter het ijs.

      Je kunt dus een deel van de suiker vervangen voor ene gelijk deel glucosestroop.

      Lieve bakgroetjes of in dit geval lieve diepvriesgroetjes ;-)

      Marie-Louise

  16. cecile zegt:

    bedankt, ik ga dit binnenkort eens proberen,

    groetjes

Geef een reactie