Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Botercreme

Botercreme

Bijgewerkt op

De basis botercreme om je cupcakes mee te decoreren
Dit recept delen:
Pinterest

15 minuten

0 minuten

15 minuten

400 gram

Het basis botercreme recept

Deze botercreme wordt bereidt met roomboter en plantaardig vet, door de combinatie van deze twee botersoorten wordt je botercreme extra zacht en smeuïg.

Wat heb je nodig om Botercreme te maken?

Ingrediënten

Hoe maak je Botercreme?

  • Botercreme maken

    1. Mix in de beslagkom de boter, sojaboter tot een smeuïg geheel.

       
    2. Voeg de smaakstof toe.

       
    3. Mix daarna op gemiddelde snelheid, schepje voor schepje de suiker toe.

       
    4. Schraap tussendoor met de siliconen spatel het beslag goed van de randen en de bodem zodat alle ingrediënten goed gemend worden.

       
    5. Zodra alle suiker toegevoegd is, lijkt het beslag wat droog te worden, voeg de melk toe en mix op gemiddelde snelheid het beslag tot een glad en luchtig geheel.

       
    6. Maak de theedoek nat en wring deze goed uit. Leg de vochtige theedoek over de beslagkom, totdat je de botercreme gaat gebruiken.

       
    7. Voor het beste resultaat kun je de beslagkom met theedoek in de koelkast neer zetten, totdat je het gaat gebruiken.

       

Om dunne goed smeerbare botercreme te krijgen, voeg je nog 2 eetlepels glucosestroop toe aan het mengsel.

54 reacties op “Botercreme”

  1. saar zegt:

    waneer voeg je de zachte boter bij ? dit staat er niet bij groetjes

  2. Miss Baksel zegt:

    Hoi Saar,

    In de eerste alinea van het recept staat:

    Bereiding

    * Mix in de beslagkom de boter, sojaboter tot een smeuïg geheel.
    Voeg het vanille extract toe.

    Deze boter, dat is de zachte boter…Je moet er altijd voor zorgen dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de roomboter mixt als deze zacht is, op deze manier mengen de verschillende ingrediënten veel beter met elkaar en krijg je een veel beter eindresultaat.

    Lieve groetjes

    Marie-Louise

  3. francis zegt:

    Als ik de cupcakes hebben gemaakt kan ik deze cupcakes dan buiten de koelkast laten staan?

    • Miss Baksel zegt:

      Hoi Francis,

      Dat ligt er helemaal aan welke cupcakes je gemaakt hebt.

      Cupcakes die versierd zijn met een mooie botercreme toef of een leuke fondant decoratie, kun je het beste tot een half uur voor je ze gaat serveren in de koeling laten staan, dan kan er niks mee gebeuren en blijven ze zeker bij warm en vochtig weer, mooi en fris.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  4. Jolanda Lange zegt:

    Ik vroeg me af waarom er soja boter wordt gebruikt,
    Kan je niet gewoon 2x 120gr roomboter gebruiken??

    Ik heb helemaal geen verstand van botercreme wil er binnenkort voor het eerst eens mee gaan werken daarom.

    ps. die toefjes spuiten jullie met een slagroom zak of niet??

    Jolanda

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Jolanda,

      Door de combinatie van sojaboter en ongezouten roomboter wordt je eigen gemaakte botercreme veel zachter en smeuïger van structuur en daardoor ook veel lekkerder, wat je ook zou kunnen doen is ipv sojaboter te gebruiken, Crisco te gebruiken dit is een plantaardige boter.
      De toefjes spuiten wij inderdaad met behulp van een spuitzak met spuitmondjes

      Mijn excuses dat je zo lang hebt moeten wachten op een antwoord!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. Nathalie zegt:

    Hoe geef ik de botercreme allerlei kleurtjes?

    Groetjes

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Nathalie,

      Botercreme of glazuur kleur je heel eenvoudig met de icing colors die wij verkopen in onze webshop!

      Zodra je botercreme goed gemixt is, steek je een cocktailprikker in het potje met voedselkleurstof, daarna steek je dit prikkertje in de botercreme, gooi het prikkertje weg en zet je mixer weer aan, zodat je de kleur goed mengt met de botercreme.
      Herhaal dit proces totdat je zelf vind dat je botercreme een mooie kleur heeft gekregen.

      Gebruik wel steeds een schone prikker, zodat je geen botercreme in je icing color potje krijgt, want dan bederft het heel snel.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  6. Lisa zegt:

    Hi, ik ga voor de kerst proberen cupcakes te maken met botercreme erop. Ik vroeg me alleen af hoeveel cupcakes ik ongeveer bestrijken met 650 gr frosting? Eerder 12 of richting de 24? Ik heb echt geen idee :) Grts!

    • Ron zegt:

      Daar mag Miss Baksel morgen even op reageren… ik heb namelijk ook geen idee :D

    • Ron zegt:

      Goedemorgen Lisa,

      In principe is 650 gram botercreme genoeg voor 24 cupcakes, behalve als je de cupcakes gaat decoreren met een 1M swirls, dan kom je voor 24 cupcakes echt te kort, dit omdat een 1M swirl uit een dubbele toef bestaat.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  7. Mai zegt:

    hooi!
    ik vroeg me af, kan ik dit misschien als sier op een chocolade taart doen?
    kan ik de creme misschien ook wat cacao bijvoegen?

    gr, mai

  8. Nina zegt:

    sojaboter, is dat margarine van alpro soja?

  9. celesta zegt:

    kan je ook voor ipv de boter de boter uit een fles doen?
    groetjes

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Celeste,

      Nou, dat zou ik niet doen als ik jou was, met boter bedoelen wij mits anders aangeven altijd ongezouten roomboter en als je vloeibare boter gaat gebruiken,
      blijft je botercreme ook vloeibaar en stijft dus niet op.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • celesta zegt:

        en hoe moet je die zacht laten worden moet je dat laten smelten op vuur ofzo?
        en wat is 1 cup?

      • Miss Baksel zegt:

        Hoi Celesta,

        Roomboter wordt buiten de koelkast heel erg snel zacht, zodra je een goede deuk in de verpakte boter kunt knijpen, is deze zacht genoeg, dan snijd je de boter in kleine dobbelsteentjes en plaats je deze blokjes in de mengkom, daarna kun je de boter op een gemiddelde snelheid mixen tot deze licht (bijna wit) en luchtig is.

        Hier bij cupcakesenmuffins.nl werken wij veelal met de originele CUPcake recepten. welke ontstaan zijn door gebruik te maken van cup hoeveelheden.

        Ingrediënten meten in volume is heel praktisch, maar als je niet de juiste materialen tot je beschikking hebt, dan kan het lastig zijn om de juiste hoeveelheid te bepalen.

        Om toch de recepten op deze site te kunnen gebruiken, hebben we op onze uitgebreide Tip & technieken pagina handige tabellen opgesteld!

        Lieve groetjes

        Marie-Louise

  10. Anne zegt:

    Hallo,

    Ik kan in de supermarkt alleen margarine van Alpro Soja vinden. Maar dat is niet voor bakken en braden. Heb ik nu de goede te pakken?

    Waar koop ik anders sojaboter voor bakken en braden?

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anne,

      De minarine van Alpro Soja is ook precies de sojaboter die je nodig hebt voor dit recept.

      In onze webshop verkopen wij Crisco, dit klun je ook gebruiken ipv sojaboter.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  11. Naomi zegt:

    Is botercreme ook stevig genoeg om bijv. roosjes van te spuiten? Of kun je daar beter icing voor gebruiken?

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Naomi,

      Voor het spuiten van roosjes raad ik je aan om decoratie icing van wilton te gebruiken, dit product zit qua samenstelling tussen frosting en icing in en is met name geschikt voor het spuiten van rozen!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • Naomi zegt:

        Bedankt voor de tip!! Kan ik het ook zelf maken eventueel? Van poedersuiker en boter ofzo?

      • Miss Baksel zegt:

        Hallo Naomi,

        Dat kan zeer zeker, alleen zorg er dan wel voor dat je botercreme wat droog is, hij moet niet te vochtig zijn, want dan stijft hij niet mooi op en krijg je uitgelopen roosjes.

        Lieve groetjes

        Marie-Louise

  12. Anouk zegt:

    Hallo,
    Ik maak zelf altijd cc’s van boerencakemeel.
    Maar ik krijg nooit een mooie decoratie of zeg maar ‘bovenkant’
    Weet iemand iets?
    Groetjes

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anouk,

      Bij onze topping recepten vindt je een keur aan recepten voor verschillende toppings, van botercreme, naar glazuur en van fondant naar marsepein.

      Ik zou zeggen snuffel eens heerlijk een uurtje rond tussen al onze recepten er staat vast iets van je smaak bij!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  13. Naomi zegt:

    Ik heb vandaag een fantastische Botercreme ontdekt en gemaakt. Amerikaans recept en mij cupcakes zijn fantastisch gedocoreerd al zeg ik het zelf:-) En mijn leerlingen( van de dansschool) aan wie ik ze gevoerd heb;-) vonden het heerlijk!!!

    250 gram Boter
    550 gram poedersuiker
    3 eetlepels melk
    2 theelepels Vanille extract…

    het proberen waard!

    groetjes Naomi

    Kan ik een fot sturen? haha Ben er helemaal trots op hihi

  14. C. zegt:

    In de uitleg hoe je het maakt staat niet aangegeven, wanneer de poedersuiker toegevoegd moet worden? & hoeveel zijn twee cups ongeveer?
    C.

  15. Marie-Louise zegt:

    Hallo C.

    In het recept staat, “Mix daarna op gemiddelde snelheid, schepje voor schepje de suiker toe. Hier wordt de poedersuiker mee bedoelt.”

    In de keuken van cupcakesenmuffins.nl werken wij met de originele cupcake recepten, wat betekent dat wij met de volume eenheden cups en lepels werken.

    Ingrediënten meten in volume is heel praktisch, maar als je niet de juiste materialen tot je beschikking hebt, dan kan het lastig zijn om de juiste hoeveelheid te bepalen.

    Om toch de recepten op deze site te kunnen gebruiken, hebben we op onze uitgebreide Tips & Technieken pagina bij de tip Cup hoeveelheden – http://www.cupcakesenmuffins.nl/techniek/cup-hoeveelheden/, tabellen opgesteld.

    Lieve groetjes

    Marie-Louise

  16. Nynke. zegt:

    hoii,
    ik vroeg me af hoeveel cupcakes je kan decoreren met 650gram botercréme?
    x

  17. Linda zegt:

    Hallo Marie-Louise,

    Zoals de meesten vind ik cupcakes heerlijk en vooral ook heerlijk om te bakken. Maar elke keer dat ik botercreme probeer te maken, vind ik deze veel te machtig. Ik houd mij netjes aan de ingrediënten en bereidingswijze, maar ik vind toch dat je de boter teveel proeft en daardoor de cupcake zelf eigenlijk niet. Heb je hier misschien een tip voor ? Een vervanging van de boter, of eventueel andere verhoudingen om het wat minder machtig te maken ? Want elke keer roomkaas frosting wordt ook zo saai op een gegeven moment ;)

    Groetjes,

    Linda

  18. glenda zegt:

    Ik wil wel graag een frosting op mijn cupcake, maar ik vind boter zo machtig. Is het mogelijk om de boter te vervangen door iets anders?

  19. Lysanne zegt:

    Ik vraag me ook af hoeveel gram poedersuiker 2 cups is.

  20. hanna sterk zegt:

    hallo,

    kan je inplaats van sojaboter of dat andere ook gewoon 250 gram roomboter gebruiken? ik ga namelijk cupcakes maken voor het goede doel. MAF!!!

    • Hallo Hanna,

      Natuurlijk kan dat, alleen door de combinatie van crisco/soja en roomboter wordt het een heerlijke gladde en smeuïge creme.

      Heel veel succes met het bakken voor het goede doel!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  21. herma ekkel zegt:

    ik wil graag een taart maken we zijn binnenkort 40 jaar getrouwd,en vind een taart met fondant heel mooi,maar glijd de fondant niet als je er botercreme onderdoet?? vr gr Herma

    • Hallo Herma,

      Alvast gefeliciteerd met jullie 40 jarig huwelijksfeest!

      De botercreme gebruik je juist als crumbcoat/antikruimellaag en om te voorkomen dat je fondant gaat smelten.

      Het fondant zal er zeker niet afglijden.

      Heel veel bakplezier.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  22. mirjam van bijsterveld zegt:

    kan ik in plaats van vanille extract ook vanille aroma gebruiken?

    groetjes mirjam

    • Hallo Mirjam,

      Ja dat kan inderdaad, alleen is een vanille aroma, minder sterk van smaak als een extract.
      De smaak vervliegt snel Je ruikt zeg maar wel vanille, maar je proeft het minder.

      Sinds kort verkopen wij in onze shop alleen nog maar de natuurlijk smaakstoffen van Patidess, voor de andere smaakstoffen geldt OP=OP in onze opruimingshoek

      Deze smaakstoffen van eigen bodem zijn bereidt op natuurlijke basis en hierdoor een uitstekend alternatief voor verse ingrediënten! Dezelfde heerlijke smaak, maar dan heel eenvoudig in gebruik. Ontzettend lekker in je botercrème, bavarois, slagroom of ijs, maar ook ideaal voor het op smaak brengen van deeg of beslag. Kan zonder smaakverlies verhit worden tot 180 graden.

      Een absolute aanrader!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  23. Shar zegt:

    Wat voor smaakstof moet er in en wat is het en waar kan ik het kopen

    • Hallo Shar,

      Over smaak valt niet te twisten en daarom verkopen wij in onze webshop, Het Zoete Warenhuis 21 verschillende natuurlijke smaakstoffen.

      Deze smaakstoffen van eigen bodem zijn bereidt op natuurlijke basis en hierdoor een uitstekend alternatief voor verse ingrediënten! Dezelfde heerlijke smaak, maar dan heel eenvoudig in gebruik. Ontzettend lekker in je botercrème, bavarois, slagroom of ijs, maar ook ideaal voor het op smaak brengen van deeg of beslag. Kan zonder smaakverlies verhit worden tot 180 graden.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

Geef een reactie