Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Cupcakes maken: Waarom moeten de ingredienten op kamertemperatuur zijn?

Waarom moeten de ingredienten op kamertemperatuur zijn?

Geen reacties


Bakrecepten zeggen bijna altijd dat de ingredienten op kamertemperatuur moeten zijn, in deze baktip leggen wij uit waarom!

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Bakrecepten zeggen bijna altijd dat de ingredienten op kamertemperatuur moeten zijn, maar helaas wordt deze stap nog wel een genegeerd. Toch is dit een van de belangrijkste stappen van het hele bakproces!

Bij kamertemperatuur mengen  eieren, boter en melk goed met elkaar en vormen een emulsie die de lucht in het beslag of deeg vasthoudt.

Tijdens het bakken, zet de vastgehouden lucht uit en zorgt voor een licht, luchtig en gelijkmatig gebakken (cup)cake, muffin, taart of brood.

Ingredienten die op kamertemperatuur zijn, worden tijdens het bereiden van het beslag allemaal gelijkmatig opgenomen.

Koude ingredienten worden niet gelijkmatig opgenomen tijdens de bereiding van het beslag. En zorgen uiteindelijk voor harde, zware en taaie koekjes, (cup)cakes, muffins, taarten en broden.

Haal de eieren, boter en andere zuivelproducten, (melk, of karnemelk) minstens een uur tot twee uur voor je gaat bakken uit de koelkast.

Mocht je vergeten zijn de ingredienten uit de koelkast te halen, of mocht je niet zoveel tijd hebben, dan zijn er gelukkig een paar kleine foefjes om de ingredienten toch snel op kamertemperatuur te krijgen.

Boter op kamertemperatuur

  • Plaats de boter, nog in de papieren verpakkingswikkel, in de magnetron
  • Draai de magnetronstand naar ontdooien
  • Zet  de magnetron aan en stop na 8 seconde.
  • Leg de boter nu ondersteboven en zet  de magnetron weer 8 seconde aan.
  • De boter is nu super zacht, maar niet gesmolten.

Of snij de boter in kleine stukjes en laat de blokjes boter in een schaaltje in de magnetron een paar seconden per keer iets opwarmen, tot de boter kneedbaar is. blijf er wel bij staan, want het kan in eens snel gaan en dan spettert (lees ontploft) de boter door je hele magnetron.

Eieren op kamertemperatuur

Breng koude eieren op kamertemperatuur door ze 5 tot 10 minuten in een kom met warm water te leggen.

Let op niet kokend heet water!

Melk op kamertemperatuur.

Schenk de te gebruiken hoeveelheid melk in een magnetronbestendige beker en laat de melk een paar seconde in de magnetron opwarmen.

Let net als bij de boter goed op, want het kan in eens te snel gaan, het gaat er puur om dat de kou van de melk af is!


Geef een reactie