Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Cupcakes maken: Luchtige Cupcakes en Muffins

Luchtige Cupcakes en Muffins

1 reactie


Bak luchtige Cupcakes en Muffins door gebruik te maken van de juiste soort bakpoeder.

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Om er voor te zorgen dat het beslag goed rijst en de cupcakes en muffins lekker luchtig worden.

Kun je het beste alleen maar verse bakpoeder, verse baksoda (natriumbicarbonaat) en verse wijnsteen bakpoeder gebruiken.

Bakpoeder

Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (zie hier onder) en citroenzuur of wijnsteen (zie onder baksoda). Eventueel nog iets als maizena om klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt gewoon hetzelfde als de natriumbicarbonaat, alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk geval je dus beter natriumbicarbonaat (baksoda) gebruikt of een combinatie van die twee.

Bakpoeder mag niet meer dan 1 jaar* oud zijn.
Baksoda / Bakzout

Baksoda wordt gebruikt als rijsmiddel in deeg en beslag. Reageert samen met zuur dat je ook toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn, citroensap etc en produceert dan belletjes koolzuurgas. Door dit proces worden je cupcakes luchtig en fluweel zacht.

Baksoda blijft ongeveer 2 jaar* lang goed

Wijnsteen bakpoeder

Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel voor deeg.
Het geeft taart en cake meer volume en maakt het luchtiger.
Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in bakpoeder (zie bovenaan), wat dan dus wijnsteenbakpoeder heet. Met een snufje wijnsteen kun je geslagen eiwitten voor bijvoorbeeld meringue stabiliseren, voorkomen dat siropen gaan kristalliseren.

Wijnsteen bakpoeder blijft ongeveer 2 jaar* goed.
*Mits je de ingrediënten beschermt tegen vocht
Bron: Aziatische Ingrediënten

Reacties zijn gesloten.