Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Cupcakes maken: Cakebloem maken

Zelf Cake Bloem maken voor luchtige Cupcakes

14 reacties


Heerlijke luchtige cupcakes door deze simpele truc!

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

In veel van onze recepten staat als eerste ingredient cakebloem, wat gelijk ook een linkje is naar deze tip, maar waarom is dat eigenlijk? En wat is cakebloem dan precies?

Het linkje is heel simpel, zodat wij niet bij elk ingredient of bij elke stap in het recept een volledige beschrijving hoeven te geven, maar heel sec kunnen spreken over het recept en de te gebruiken ingredienten.

Maar goed, wat is cakebloem dan precies? En waarom wordt het zo vaak gebruikt?

Om je cupcakes veel luchtiger te maken en de patent- of patisseriebloem wat minder te zwaar te maken, vervang je een deel van de bloem voor maizena.

Om cakebloem te maken, vervang je van elke 100 gram bloem, 15 gram voor maizena.

85 gram bloem +
15 gram maizena =
100 gram cakebloem

Cakebloem in plaats van patent- of patisseriebloem zorgt er dus voor dat je cupcakes veel luchtiger zullen worden.


14 reacties op “Cakebloem maken”

  1. maiem zegt:

    sorry van waar kan je die cakebloem kopen ?

    • Ron zegt:

      Hallo Maiem,

      Zoals de titel van deze techniek als zegt, je kunt cakebloem zelf maken.

      Om de bloem wat minder zwaar, en de cupcakes wat luchtiger te maken,

      kun je het beste 10% tot 15% van de bloem vervangen door maizena.

      Stel je hebt 100 gram patentbloem nodig dan gebruik je 85 gram patentbloem en 15 gram maizena.
      Door de toevoeging van maizena wordt de bloem veel luchtiger.

      Heel veel bakplezier

  2. Marcia zegt:

    Al meerdere keren de chocolade en bosbessen muffins gemaakt (met cakebloem ;0) en ze waren geweldig!! Een dag later, en zelfs 2 later (ik had er erg veel gebakken!) waren ze nog heerlijk!

  3. naima zegt:

    Toffe site ik zou graag cupcaeks maken maar ben zo slecht in bakken pffff
    maar wil het zo graag leren

    • Hallo Naima,

      Dankjewel voor je complimentje over onze site.

      Bakken is echt niet zo heel erg ingewikkeld, ik weet niet of je van chocolade houdt, maar anders zou ik zeggen probeer ons Nesquick cupcake recept eens, dit is een heel eenvoudig recept met een geweldig eindresultaat.

      En het voordeel van de meeste van onze recepten is, dat we bij elke stap een foto hebben, dus je kunt per stap zien of dat wat jij doet klopt.

      Gewoon proberen, komt vast goed!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  4. An zegt:

    Hallo, als je hier een grotere hoeveelheid van aanmaakt, (op voorraad)kun je dan ook al gelijk bakpoeder toevoegen, kan je dat niet meer vergeten, zo ja hoeveel op 100 gr.

    • Hallo An,

      Dat wordt eerlijk gezegd een beetje lastig, want elk recept is anders en voor het ene recept heb je een halve theelepel bakpoeder nodig en bij het andere een hele theelepel. Dus van te voren bakpoeder toevoegen wordt wat lastig. Maar!!!!

      Je kunt wel zelf zelfrijzendbakmeel maken!

      Je zou dan wanneer je zelfrijzend bakmeel gemaakt hebt zelf 15% vervangen voor maizena, let er dan alleen wel op dat recepten wel nauwgezet nagemaakt moeten worden ivm het bakproces en een recept wat vraagt om patentbloem en bakpoeder toch iets anders is, dan een recept welke gebruikt maakt van zelfrijzend bakmeel.

      Persoonlijk zou ik het bakpoeder niet toevoegen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. Diana zegt:

    Kan ik ook speltmeel gebruiken?

    • Hallo Diana,

      Wanneer je speltmeel gebruikt ipv patentbloem en in dezelfde verhouding, dan kun je dit trucje ook prima toepassen, door een klein beetje meel te vervangen door maizena, wordt het eindresultaat wat luchtiger.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  6. Elly zegt:

    Goedenavond ,

    Ik heb een vraagje ,

    en nu hoop ik dat iemand dat zal weten ,

    Wanneer praat je over “”Patisseriebloem ??”" ik zie het nl nergens

    laat staan dat het op het pak staat

    Ook heb ik poosje geleden “”brood gebakken met Bordegold bloem

    alleen kan ik deze nergens meer vinden .
    Misschien hoor ik een positief antwoord? dat zou mooi zijn
    gr Elly

    alvast bedankt! gr Elly

    • Hallo Elly,

      Patisseriebloem en Patentbloem zijn hetzelfde, in Nederland zie je vaak patentbloem en in België Patisseriebloem.

      Bördegoldbloem werd of wordt verkocht bij de Jumbo supermarkten, ik zou het daar eens vragen.

      Lieve goetjes

      Marie-Louise

  7. Elly zegt:

    Hallo Marie-Louise,

    ok Het zelfde zeg jij , dat dacht ik ook nl,
    nu word er overal zo’n beetje alles aan Patisseriebloem op welke site dan ook “”nogal negatief over gedaan , en je zou er beslist geen brood van moeten “”kunnen “” bakken ? zeggen ze
    maar Patentbloem wel . daar heb ook ik nl “”goede ervaring mee “”
    raar dan toch eigenlijk he ? terwijl het gezien word als “”het zelfde

    Bordegold bloem was er inderdaad bij Jumbo , heb het ook zelf daar gekocht, maar nu weten ze het blijkbaar niet meer zeggen ze”.
    Ik dank je hartelijk voor het beantwoorden van mijn vragen Top !

    groetjes Elly

  8. Elly zegt:

    Wat een geweldig idee Marie Louise, om de magnetron als deeg rijzende plek te kiezen

    ga dit de eerst volgende bakgelegenheid zeker eens uit proberen

    groetjes Elly

Geef een reactie