Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!

Cupcakes maken: Au Bain Marie

Au Bain-Marie

Geen reacties


Chocolade moet je au bain marie laten smelten. Maar wat is dat en hoe doe ik dat?

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Au bain-marie is het in een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De techniek au bain-marie is afkomstig uit de alchemie en is ontwikkeld door de joodse alchemiste Maria van Alexandrië uit Egypte.

De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het eten niet warmer wordt dan 100°C. Doordat het water in het buitenste waterbad gaat koken, neemt het energie op van de verwarmings-bron, en blijft de temperatuur in het binnenste bad constant en onder de 100°C.

Dit maakt het de ideale methode om chocolade te smelten. Echter hebben we hier een variant op bedacht die nog beter werkt.

Chocolade smelten

Ga als volgt te werk

  • Zet een pan met een laagje water (zo’n 4-5 cm) op het fornuis.
  • Neem een zeef die net iets groter is dan het pannetje en leg deze er boven in waarbij je op moet letten dat de zeef niet in het water hangt.
  • Zet een kleiner vuurvast metalen kommetje in de zeef.
  • Voeg beetje bij beetje de candymelts of chocolade toe en roer deze af en toe door.
  • Door de stoom verhit het bakje heel gelijkmatig en zal de chocolade smelten, zonder dat het verbrandt.
Let op: De stoom die om het bakje heen komt is bijzonder heet!

Babycakes Chocolade Smelter

Speciale chocolade smelter

Wie vaker chocolade moet smelten is overigens beter uit met een speciale chocolade smelter. Deze werken nog makkelijker en zijn ook nog eens een stuk energie zuiniger dan de au bain marie methode!


Geef een reactie