In verband met onze leegverkoop en de start van onze nieuwe webshop, kan het zijn dat uw bestelling iets vertraging oploopt.

Cupcakes maken: 10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken

perfecte-cupcake

83 reacties


Volg deze 10 tips en je bakt thuis de perfecte cupcake!

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Tip 1

Muffinblik vullen

  • Vul de vakjes van het muffinblik voor de helft tot twee-derde met beslag.
  • Vul je de vakjes met meer beslag dan krijg je een plakkerige bende in plaats van mooie cupcakes.
  • Vul je de vakjes voor minder dan de helft met beslag, dan krijg je te kleine cupcakes, die je dan moet voorzien van een enorme laag frosting om ze wat groter te laten lijken.

Tip 2

Het juiste Muffinblik

  • Kies het juiste muffinblik, een goed muffinblik glimt en is wat aan de zware kant.
  • Een goed muffinblik bakt 6 tot 12 cupcakes per keer.
  • Het is het handigst als je twee 12 vaks muffinblikken heb, zodat het blik niet eerst hoeft af te koelen, als je het volgende deel van het beslag wilt gaan bakken.

Tip 3

Cupcakevormpjes of invetten

  • Maak het jezelf gemakkelijk met het verwijderen van de cupcakes uit het blik, door gebruik te maken van papieren cupcakevormpjes of aluminium vormpjes of door de vakjes van het blik in te vetten met een klontje boter of bakspray.
  • Gebruik je een muffinblik met antiaanbaklaag of een siliconen muffinvorm kun je toch het beste wel gebruik maken van deze tip!

Tip 4

Het beslag niet te lang mixen

  • Overmix het beslag niet, stop met mixen zodra de laatste meel sliert verdwenen is!
  • Als je te lang door mixt worden je cupcakes erg compact en zwaar, in plaats van lekker smeuïg.

Tip 5

Ingrediënten op kamertemperatuur

  • Zorg ervoor dat al de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, voor je de ingrediënten gaat mixen.
  • Op deze manier zorg je ervoor dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd worden.
  • Door koude ingrediënten door je beslag te mixen, kan beslag erg klonterig worde

Tip 6

Juiste bak temperatuur

  • Bak je cupcakes op de aangegeven temperatuur.
  • Verwarm je oven tenminste 10 minuten voor op de juiste temperatuur.
  • Roteer het muffinblik halverwege de baktijd, zodat de achterste cupcakes niet zullen aanbranden

Tip 7

Favoriete cakebeslag uit pak

  • Gebruik je favoriete cakebeslag uit pak, uit een pak cakemix haal je 12 tot 24 cupcakes.
  • Zorg er voor dat je alle ingrediënten goed mixt en dat je de vakjes van het muffinblik voor de helft of tot twee-derde vult met het cakebeslag.
  • En bak de cupcakes gaar en goudbruin in de op de verpakking aangegeven tijd.

Tip 8

Gaar test

  • Met een cake tester kun je heel gemakkelijk controleren of je cupcakes gaar zijn.
  • Steek de tester in het midden van de cupcake en haal de tester weer uit de cupcake, komt de tester schoon en droog, dus zonder beslag weer uit de cupcake dan zijn de cupcakes klaar.
  • Zit er nog nat en kleverig beslag aan de tester dan moet je de baktijd nog iets verlengen.

Tip 9

Éen muffinblik per bakbeurt

  • Bak een muffinblik per keer in de oven.
  • Plaats het muffinblik in het midden van een rooster  en het rooster in het midden van de oven.
  • Wil je toch twee blikken tegelijk laten bakken, wissel de blikken halverwege de baktijd dan van plaatst.
  • Dus het bovenste blik draai je om en zet je op het onderste rooster en het onderste blik roteer je en zet je op het bovenste rooster.

Tip 10

Consumptie

  • Cupcakes zijn de dag dat je ze gebakken heb het lekkerst!  ongedecoreerde cupcakes zijn 3 maanden houdbaar (luchtdicht verpakt in een diepvriesdoosje) in de vriezer.
De foto van de perfecte cupcake is van Rachel

83 reacties op “10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken”

  1. 10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken…http://t.co/nrhTHRD

  2. Sandra zegt:

    Hallo,

    Ten eerste wil ik ik ff kwijt dat ik deze site helemaaaaaal geweldig vind.
    En ten tweede had ik een vraagje,
    Ik wil de cupcakes mix gebruiken van funcakes , maar ik heb gehoord dat je het beslag beter kan spatelen dan mixen. Is dit echt zo?
    Ik hoop wat van jullie te horen.

    X.Sandra

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Sandra,

      Dank je wel voor het leuke complimentje over onze cupcake recepten site!

      Zoals beschreven staat bij TIP 4, moet je het beslag niet overmixen, dit geldt zeker ook voor kant en klare cupcake mixen zoals FunCakes mix voor Cupcakes uit onze webshop.

      Je kunt de FunCakes mix gerust mengen met je mixer, maar houdt je dan wel aan de aangegeven mixtijd (4 minuten) en aangeven snelheid, (laagste stand).
      Stop sowieso met mixen zodra de laatste meelsliert verdwenen is, ook als je kookwekkertje nog niet af gegaan is.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  3. nellie zegt:

    ik wilde even reageren op deze site , wat geweldig, en wat kan je hier
    veel van opsteken, ga het zeker toepassen
    ben ook begonnen met taarten te bakken , tenminste heb er één gebakken haha
    maar copcakes lijkt mij ook geweldig om te maken , en die zijn groot genoeg
    ik zal hier meer komen hoor
    vr gr nellie

  4. Jeny van Klinken zegt:

    Hallo,

    Wat een nuttige en leuke site is dit, zeg!
    Ik wil voor as woensdag chocolade cupcakes (dr oetker) gaan bakken. Heb dit echter nog nooit gedaan. Nu heb ik het plan om van de cupcakes vulkaantjes te maken als traktatie op school voor mijn jongste zoon (die graag vulkanoloog wil worden). En door de cupcakes om te draaien en met een appelboor uit te hollen krijg je de vorm al van een vulkaan. Ook heb ik marsepein gekocht in rood en geel om lava van te maken.
    Nu is mijn vraag, wanneer hol ik de cakes uit (warm of afgekoeld) en hoe bekleed ik ze het makkelijkste / beste met de lap marsepein?

    Met stralende groet,
    Jenny van Klinken

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Jenny,

      Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je zoontje!

      Wat een gaaf idee om de cupcakes te veranderen in vulkanen…Helemaal leuk…

      Voor je aan de slag gaat met het decoreren van cupcakes, moeten de cupcakes wel helemaal afgekoeld zijn.
      Als je ze gaat uithollen terwijl ze nog warm zijn, kan de cake gaan brokkelen.

      Wrijf met een keukenpapiertje alle kruimels van de cupcake af en rol het marsepein uit tot een dikte van ongeveer 3mm, snij dan golvende stroken uit de lappen marsepein, drapeer de stroken zo dat het lijkt alsof ze al spuitend uit het appelboorgat komen.

      Eventueel kun je nog wat aardbeien en chocolade dessert saus gebruiken om het geheel helemaal af te maken,

      Ik ben heel benieuwd hoe ze gaan worden, heel veel bak en decoreer plezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • Jenny van Klinken zegt:

        Hoi Marie-Louise,

        Bedankt voor je duidelijke uitleg!
        Als de cake vulkaantjes klaar zijn, zet ik wel een foto op de cupcake hyves (waar ik gister me heb aangemeld)

        Groetjes,
        Jenny

  5. Sarah zegt:

    Er gaat een wereld voor me open. Wat een GE WEL DIGE site!!
    Super!

  6. Maaike Meijer zegt:

    Ik heb vandaag het recept uitgeprobeerd van de glutenvrije Cupcakes met het rijstemeel en ketanmeel. Nou leek alles goed te gaan totdat ze uit de oven kwamen. Eerst gingen ze heel erg rijsen om vervolgens helemaal in te storten:( eindresultaat is hele dunne ingestorte Cupcakes.. Wat is er hier fout gegaan?
    Groetjes Maaike

  7. Sandra zegt:

    wat een leuke site.
    Leuke tips en duidelijke uitleg voor te bakken
    Bakken is mn grote hobby dus kan ermee uit de voeten

    groetjes Sandra

  8. Marissa zegt:

    Haallo,

    Ik ga volgende week voor eerst weer een taart maken met bijpassende cupcakes.
    Maar vaak als ik cupcakes bak zijn ze niet mooi glad aan de bovenkant, maar gaan ze alle kanten op! Dus zijn ze hoog of scheef.
    Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen??

    groetjes Marissa.

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo marissa,

      Dat is heel eenvoudig op te lossen, door een schone houten plank op de cupcakes te leggen als je ze de eerste tien minuten na het bakken nog in het muffinblik aan het afkoelen bent.

      Na 10 minuten haal je de plank van de nu platte cc’s af en kun je de cc’s uit het muffinblik halen en verder laten afkoelen op een rooster.

      Eventuele oneffenheden kun je altijd wegsnijden met een schilmesje en daarna de bovenzijde van de cc glad afsmeren met botercreme.

      Heel veel succes

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  9. Jacolien zegt:

    Hoi,

    Allereerst complimenten over deze site! Wat een hoop leuke en lekkere recepten! Ik heb toch een vraagje: Ik wil graag cupcakes maken waar een mooie kop op zit, omdat ik graag paddestoelen rood met witte stippen wil maken. Maar, ik krijg nooit een mooie kop op de cupcakes. Hoe kan ik dit het beste doen?

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Jacolien,

      Dank je wel voor het leuke complimentje over onze site!

      Normaal raden wij mensen aan om tijdens de eerste tien minuten na het bakken, wanneer je de cupcakes nog in het muffinblik laat zitten er een houten plank op te leggen om ze mooi plat te krijgen voor het decoreren.

      Maar voor jou geldt eigenlijk het omgekeerde.

      Als eerste zou ik de kuipjes van het muffinblik tot twee-derde vullen met beslag, hierdoor zullen je cupcakes hoger boven het muffinblik uitkomen, dan wanneer je de kuipjes tot de helft vult met beslag.
      Wel zul je de baktijd beter in de gaten moeten houden, omdat het nu wellicht wat langer zal duren voor ze gaar zijn.

      Na het bakken de cupcakes de eerste tien minuten buiten de oven maar in het blik laten afkoelen, daarna volledig laten afkoelen op een rooster.

      Heel veel succes met dit leuke projectje!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  10. marjan van der looij zegt:

    hoi, zondag wordt mijn zoontje gedoopt en wil graag cupcakes maken ipv taart… alleen nu wilde ik weten hoelang ik die kan bewaren als er een botercreme toef op zit en andere maak ik met marsepein/ foundant… zou ik die al vrijdag kunnen maken en zijn ze dan nog lekker zondag?? en hoe kan ik ze dan het best bewaren?

    vind het een fijne site er staat veel op:)

    gr marjan

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Marjan,

      Alvast gefeliciteerd met de doop van uw zoontje en natuurlijk alvast een fijne dag toe gewenst.

      U kunt de cupcakes uiteraard vrijdag al bakken, maar ik zou ze pas zaterdagavond voorzien van een mooie botercremetoef,
      De fondant versieringen kunt u ook al van te voren maken en in een goed afsluitbaar voorraaddoosje in de koelkast bewaren, ook hiervoor geldt dat u de cc’s het beste zaterdagavond kunt versieren.

      De gebakken en afgekoelde cupcakes kunt u in een goed afsluitbare voorraaddoos bewaren tot u deze gaat versieren, na het versieren kunt u de cc’s in de koeling bewaren, wel moet u ze minimaal een half uur voor u ze gaat serveren uit de koeling halen zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

      Nogmaals heel veel plezier en geluk zondag

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  11. Miss Cupcake zegt:

    Wauwwiieeee!!
    Echt lekker hoor! Net gemaakt ze zijn nog warm. Dan zijn ze nog op hun allerlekkerst!! Ga ik zeker vaker proberen.

    Groetjes Meike

  12. Volg deze 10 tips en je bakt thuis de perfecte cupcake! … http://t.co/jmGXKTiX

  13. 10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken: http://t.co/qYJiSoed

  14. 10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken http://t.co/eldI0JTK via @cupcakeenmuffin

  15. Huguette Sevens zegt:

    Mijn cupcakea zijn aan de onderkant hol en redelijk zwaar van smaak. Wat doe ik verkeerd?

    • Marie-Louise zegt:

      Hallo Huguette,

      Mag ik vragen welk recept je gemaakt hebt?

      Wat mij zo als eerste te binnen schiet is dat je het beslag iets te lang hebt doorgemixt (overmixen-tip 4).

      Hierdoor worden cupcakes en muffins zwaar en kunnen ze ook hol worden tijdens het bakken.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  16. Marjan zegt:

    hallo,
    ik heb gisteren voor het eerst cupcakes gebakken maar een aantal lieten, direct na het storten al los van de papiertjes. Waar gaat het niet goed ?
    Ik heb er eentje open gesneden en ze zijn ook niet echt heel luchtig, klopt dat?

  17. '10 Tips om de Perfecte Cupcake te Bakken' – Kijk voor tips & technieken op Cupcakes&Muffins! http://t.co/yfmHxCjp via @cupcakeenmuffin

  18. Dé 10 tips om de perfecte cupcake te bakken vindt je hier http://t.co/AmL5mhKN

  19. Dé 10 tips om de perfecte cupcake te bakken http://t.co/AmL5mhKN #cupmuf

  20. Zahrabahaj zegt:

    Indien je ze wat luchtiger wil krijgen is ‘t handig om 1 lepeltje melkcreamer-poeder toe te voegen, door de vetten hierin rijst deze een beetje. Indien je zelf cakemeel wil maken, check online voor de juiste verhoudingen. Maar mix Maizena met Bloem! En altijd handig….theelepel baksoda + theelepel azijn mixen en in ‘t einde van ‘t beslag erbij toevoegen! Baksoda kan je bij de apotheek halen onder de naam Natriumbicarbonaat! Vaak is ‘t te koop voor 10 ct per 10 gram…

  21. Jose Toonen zegt:

    Wat een leuke site is dit. Ik ben eigenlijk op zoek naar advies. Ik heb hartige cupecakes gebakken in een papieren vorm, maar nu krijg je het papier er niet meer af. Het plakt aan de cake vast. Hoe kan ik dit voorkomen?

    • Hallo José,

      Dank je wel voor je leuke complimentje.

      Wat je zou kunnen doen om dit probleempje te voorkomen, is de oven op een lagere temperatuur te zetten, ik ben nl bang dat het te hard is gegaan.
      ook helpt het als je de papiertjes met wat zachte boter en een kwastje bebotert.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  22. Nina Westerveld zegt:

    ik zoek de perfecte cupcaks maar kan ze helaas niet vinden , ik had al verteld dat ik die van koekiemonster wil en anders iets romantie’s dat zal me vriend leuk vinden
    kunt u me daar mee helpen
    En nog iets deze site is supper
    met mooie en handige uitleg
    Groetjes Nina

  23. Kim zegt:

    Geweldige site..
    Ik heb een vraagje..
    Ik heb een cupcakesmaker en ik vroeg me hierbij af wat de perfecte baktijd hiermee is en tot hoever moet ik deze cupjes vullen?
    Is er ook een tip hoe ik de cupcakes het beste uit het apparaat kan halen?

    Kim

    • Hoi Kim,

      De baktijd hangt vooral af van je cupcakemaker en een beetje van het beslag, dus daar durf ik niets over te zeggen. Wel zijn cupcakes in de cupcakemaker een stuk sneller klaar dan in de oven, dus hou daar rekening mee! Kijk in ieder geval op de doos of in de omschrijving daar moet het volgens mij ook op staan. Gebruik verder een caketester of een satehprikker om te zien of je cupcake gaar is. Hiermee kun je trouwens ook je cupcakes heel eenvoudig uit de cupcakemaker wippen. De bakvormpjes vul je ongeveer voor 2/3 met beslag. Ook hier hangt het een beetje af van welk soort cupcakes je maakt.

      Ron

  24. I love cupcakes zegt:

    ik vind deze site echt helemaal geweldig ik heb al ongeveer de helft van deze website overgeschreven of getypt en ik wil ze allemaal wel een keer maken!!!!!!!!!!!!!!

  25. Cindy zegt:

    Hoi,
    Ik heb het basisrecept van dr. Oetker gebruikt (naturel) , en daar staat dat je het moet mixen, maar ik heb geen mixer. Kan je het ook met een lepel roeren ?

    Alvast bedankt !

    • Ron zegt:

      Hallo Cindy,

      Nou een beslag roeren met een lepel is wel heel erg lastig, omdat een cupcakebeslag net als een cakebeslag helemaal glad van textuur is.

      Heb je wellicht wel een garde?

      Met een garde zal het wel lukken.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • Cindy zegt:

        Ik heb wel een garde,
        Maar op de verpakking staat dat ik het op de hoogste stand moet mixen met een mixer, hoe moet ik dat met een garde doen ?

        Groetjes,
        Cindy.

  26. eline zegt:

    Ten eerste vind ik dit een geweldige site maar ik bak graag cupcakes alleen mijn vriendin bakt ze altijd perfect luchtig en kruimelig en ik wil dat ook alleen het lukt mij niet dit is namelijk mijn recept: 125 gram zachte boter, 125 gram zelfrijzendbakmeel, 125 gram kristalsuiker, 2 eetlepels melk en twee grote eieren. Kunt u zeggen wat ik moet doen om ze lekker luchtig en kruimelig te krijgen xx een cupcake liefhebster

    • Hallo Eline,

      Om cupcakes lekker smeuïg, luchtig en tegelijkertijd kruimelig te krijgen is een heel eenvoudige trucje namelijk cakebloem maken!

      Cakebloem maak je heel eenvoudig zelf door 10 tot 15% van je bakmeel te vervangen door maizena. Zeef alles goed door elkaar!

      Lees ook de bovenstaande 10 tips goed door,

      Als je je aan deze simpele tips houd is succes gegarandeerd.

      Heel veel bakplezier

      en

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  27. / zegt:

    Hallo
    Ik heb dezelfde vraag als ‘Cindy’ .
    Ik heb pas een garde gekocht, want een mixer was wel duur vond ik.
    Nu wil ik met mijn dochtertje cupcakes bakken maar er staat ook dat ik het met de hoogste stand van de mixer moet mixen. Hoe kan ik dat met een garde doen?

    Mvg.

    • Hallo Cindy en Andy,

      Ja dat maakt het natuurlijk wel erg lastig.

      Ik zou zeggen gewoon heel erg goed vanuit de losse pols kloppen, zeker niet vanuit je bovenarm. (dan krijg je een lamme arm)
      en kloppen tot het beslag glad is.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  28. Moyo zegt:

    Hallo! Ik wil soms voor feestjes meerdere cupcakes tegelijk bakken en ik heb begrepen dat je dan een oven nodig hebt die boven en onder ook warm is, welke oven vinden jullie het meest geschikt?

    En daarnaast ook de vraag hoe lang je het cakebeslag kunt bewaren eenmaal gemaakt?

    Thanx alvast!

    • Hallo Moyo,

      Zelf bak ik in een heteluchtoven en dat bevalt mij heel erg goed.

      Cakebeslag kan in de koelkast mits goed en luchtdicht verpakt zeker 24 uur bewaard worden.

      Wel zal het volume van de cake minder zijn, omdat een gedeelte van de lucht uit het beslag verdwijnt.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  29. Moyo zegt:

    Je hebt toppings van Botercreme en ook Mascarpone, zijn er ook nog andere?

  30. Lotte zegt:

    Hooi,
    Heel leuk deze site!
    Ik hou ervan om cupcakes te maken en te decoreren met fondant of marsepein.
    Alleen heb 2 problemen. Mijn cc’s zijn nooit mooi rond op de foto rechts boven op de site zijn wel prachtig rond zo wil ik ze ook. Hoe kan ik daarvoor zorgen??
    En als ik mijn fondant en marsepein even niet gebruik en het dan in een lucht dicht zakje doe dan is het heel hard als ik het weer gebruik. Hoe kan ik dat voorkomen of weer zacht en kneed baar maken??

    X Lotte

    • Hallo Lotte,

      Dankjewel voor je lieve complimentje!

      Als je de 10 bovenstaande stappen volgt worden jouw cupcakes vast en zeker, mooi rond zoals op de foto.

      De manier waarop jij je fondant en marsepein bewaart is prima, (nooit in de koelkast) het is heel normaal dat het product hard wordt even goed kneden en zodra het weer zacht is kun je er weer mee aan de slag!

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  31. bibike zegt:

    Hallo, ook in belgië is jullie site geliefd, dat geld zeker ook voor mij jullie recept voor vanille en chocolade cupcakes heeft mij al menig lovende commentaar op geleverd. Nu hebben wij eind mei een motortreffen met onze club en ik heb beloofd om voor iedere deelnemer een cupcake te maken , ongeveer 200.
    De cupcake’s zelf zijn geen probleem maar ik wil er een varkenskopje op maken, ik heb al geprobeerd om ze te maken in marsepein maar dat is nog al arbeids intensief en voor 200st. ….
    Ik heb ze ooit ergens gevonden kant en klaar, kunnen jullie zo’n varkenskopjes leveren ?
    niet te groot.

    Alvast bedankt

    Mvg Brigitte

    • Hallo Brigitte,

      Dank je wel voor het leuke complimentje.

      Wat een enorm leuk idee om voor iedereen een lekkere cupcake te bakken en decoreren.

      Wellicht heb je iets aan ons cupcake biggetjes recept?
      Hier leggen wij in 9 stappen uit hoe je een cupcake veranderd in een biggensnuitje.

      Ik zal komende week even rond neuzen of een van onze leveranciers wellicht varkentjes van marsepein heeft.

      Alvast heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  32. Margreeth zegt:

    Ben blij dat ik jullie site heb gevonden….
    Mijn cupcakes met vers fruit mislukken steeds…al 2x bakblik weg moeten gooien…. Gewoon funcakes ccmix met doozje verse frambozen….. Stort in en blijft nattig, zelfs na 24 min. Bakken…. Wat doe ik fout??

    • Hallo Margreeth,

      Als eerste zou ik zeggen de mix, want die verkopen wij niet meer ;-) Maar dat is natuurlijk een beetje flauw :-D

      Vers fruit meebakken is eigenlijk niet handig, omdat het door de hitte erg zompig wordt,
      als je fruit wil meebakken kun je het beste bevroren fruit meebakken, dit omdat dit fruit langzaam ontdooid tijdens het bakken en dus niet de tijd heeft/krijgt om zompig te worden.
      In het vriesvak bij de supermarkt vindt je talloze soorten fruit in pakjes van 250 gram.

      In onze webshop vind je twee verschillende soorten cupcake mixen , welke beide heerlijk smeuïg zijn en blijven (de volgende dag zijn ze nog heerlijk!).

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  33. sinthuja zegt:

    Ik vind het echt leuk maar ik heb een vraagje. Weten jullie misschien wat ik erop kan doen?

  34. Ageeth zegt:

    Hallo, ook ik wil graag beginnen met de complimenten over de site, en heerlijke recepten.
    Nu heb ik inderdaad ook altijd rommelige bovenkanten, maar dacht dat je de cupcakes zo snel mogelijk uit het bakblik moet halen. Maar je moet ze dus nog 10 minuten met een houten plank laten zitten?

    • Ron zegt:

      Hallo Ageeth,

      Dankjewel voor je complimentje over onze site. Super!

      Sommige soorten cupcakes moeten inderdaad direct uit het bakblik op een rooster, bijvoorbeeld cupcakes bereid met biscuitmix, maar doorgaans mogen ze nog even na garen in het muffinblik.

      Wanneer je cupcakes wilt versieren met fondant, dan is het altijd handig om er tijdens het nagaren een plank op te leggen, wat je ook zou kunnen doen is de cupcakes zodra ze afgekoeld zijn op hun zij leggen en dan voorzichtig het bolle kapje eraf snijden, daarna even de kruimeltjes wegvegen en de cupcake vervolgens afsmeren met een laagje botercreme.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  35. brenda zegt:

    hoi ik wil eerst even zeggen dat deze site echt geweldig is.
    maar heb een vraagje ik heb maandag een spreekbeurt en wil graag nog meer weten over cupcake’s en taarten zou iemand mij blij maken en meer over willen vertellen

    super veel liefs Brenda

  36. jedidjah zegt:

    he
    super leuk deze site
    ik zocht al naar een site als deze waar ik alles over mijn hobby kan vinden :)
    over tip 4:
    ik snap dat je niet te lang moet mixen maar op een andere site las ik juist dat het goed is om langer te mixen omdat het dan luchtiger word of zo …. hebben jullie daar nog iets over te zeggen ?::P
    over tip 3:
    invetten doe ik normaal gesproken altijd.. (maar) ik heb ook gehoord dat als je met boter invet en er daarna een mini laagje bloem in doet dat het dan nog makkelijker is om het eruit te halen .. klopt dat ?

    ik hoor graag wat ..

    thnx voor deze superduper site
    liefs mij

    • Hallo Jedidjah,

      Dankjewel voor het complimentje over onze site!

      Antwoord Tip 4:

      Wanneer je je beslag langer/te lang mixt (overmixt) word je beslag inderdaad super luchtig, helaas bakt deze lucht ook mee, en stort weer in, waardoor je baksels uiteindelijk veel zwaarder worden.

      Antwoord Tip 3:

      Het invetten en bestuiven met bloem is inderdaad een methode welke wij bij een aantal recepten ook gebruiken. Als je een kant en klare bakspray gebruikt vang je direct twee vliegen in een klap, want bakspray is een combinatie van vet en bloem (en natuurlijk nog wat andere ingredienten en hulpmiddelen)

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  37. Bob Zentjens (12 jr.) zegt:

    heey, ik maak vaak muffins maar hoe zorg je ervoor dat ze die echte muffin vorm krijgen? gr. ikkeh

  38. sandra zegt:

    wat een superleuke site!!!! Ik heb veel aan de tips van hier. Taarten bakte ik al op bestelling, maar gisteren heb ik een nieuwe bestellling van bumba cupcakes gekregen en dat vond ik wel een beetje eng.. omdat de cupcakes niet altijd mooi en egaal worden bij mij. Ik ga de tips hier zeker uitproberen en dan komt het vast wel goed!!

  39. Marianne zegt:

    Vandaag mijn eerste muffins gebakken. Leuk recept met yoghurt en honing. Zowel in het beslag als de topping. Ze moesten 15 minuten in de oven op 190 graden. Ik, voorzichtig, deed de wekker op 10 minuten. Aahh…12 hoge donkere puisten keken mij aan. Gauw eruit. gaar, te donker en niet om aan te zien. Smaak redelijk. Wat deed ik verkeerd?

  40. Lala zegt:

    ik heb vandaag cupcakes gebakken. Alles in een bakblik gedaan met passende cups. alleen merk ik nu dat de cups heel wijd gaan staan en het ziet er niet meer zo mooi uit.. hoe komt dit?

    • Hallo Lala,

      Het kan zijn dat je beslag te nat is geweest en de temperatuur van de oven te laag, hierdoor kan het zijn dat je cupcakes niet zo mooi rijzen en door het vocht wat wijder uit gaan staan.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  41. pieta zegt:

    hallo,kun je me vertellen hoe je pannekoekkommetjes in muffin vormpjes bakt? ik heb het voorbij zien komen maar kan het niet meer vinden.bedankt,pieta

  42. cupcakegirl zegt:

    heyy ik wil graag even vermelden dat ik in plaats van een cake tester altijd gewoon een sateprikker gebruik, werkt ook en kost bijna niks. xxx cupcakegirl

  43. rose zegt:

    Hallo!

    ik heb een vraagje, ik bak regelmatig cupcakes alleen nu laten mij cupcakes altijd los op de boden van het papiertje.Ik wil mijn papercups natuurlijk graag helemaal gevuld hebben..
    Ik hoop dat je begrijp wat ik bedoel?

    Groetjes

    • Hallo Rose,

      Ik denk dat je het beslag overmixt, je moet stoppen met mixen zodra de laatste meelsliert verdwenen is.

      Je beslag lijkt heel luchtig, maar je cupcakes worden zwaar, of er onstaat een holte tussen de cupcake en de bakingcup.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  44. Mandy zegt:

    Ik heb een mix voor aardbeien room cake gekregen. Kan ik hier ook cupcakes mee maken? Op de verpakking staat dat het 60 minuten in de oven moet, maar dat lijkt me dan wat lang. Kan ik gewoon de baktijd aanpassen, of moet ik echt een standaard cake maken met deze mix.

  45. wendy zegt:

    Heb een vraagje. Mijn cupcake papiertjes laten vaak los na het bakken en ook de volgende dag.Verpak ze altijd in een taart doos luchtdicht omdat ik ze de volgende dag tra
    teer. Graag hoor ik of je een tip heb. Bedankt.

    • Hallo Wendy,

      Het heeft vaak te maken met de kwaliteit van de bakingcups, er heeft in het taartmagazine Mjamtaart een paar jaar geleden een test gestaan en daar kwamen de bakingcups van House of Marie als beste uit de test.

      Wij bakken hier natuurlijk heel veel cupcakes en ook wij zijn van mening dat deze vormpjes, het beste hun kleur behouden, vormvast zijn, ze laten gene vet door en laten niet los.

      Wij verkopen om deze reden vrijwel alleen maar bakingcups van House of Marie.

      Maar wat je zou kunnen doen is de cupcakes na het bakken ondersteboven laten afkoelen. Bekleed een snijplank met een stuk bakpapier en laat hier de cupcakes ondersteboven zekere vijftien afkoelen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  46. Ellen zegt:

    Voor het eerst muffins (of cupcakes ?) gemaakt. 6 in bakblik met papiertjes erin en 6 in losse vormpjes met ook papiertjes. Het zijn hartige hapjes (ger kaas, salami, ger. tomaatjes). Ze zijn niet boven het vormpje uitgekomen en de papiertjes plakken ook wat vast aan de muffins.
    Kan ik ze toch met het papiertje invriezen? Of laat dat een smaak achter. De papiertjes zijn gekleurd en van Dr. Oetker. Alvast bedankt voor het antwoord.

    • Hallo Ellen,

      Eigenlijk heb ik eerst wat tegen vragen voor ik jouw vragen kan beantwoorden.

      Heb je deze 12 cupcakes of muffins gebakken met een pakje uit de supermarkt of met een van onze recepten?

      Eerste tip:
      Er zit een verschil tussen cupcakes en muffins, hier lees je meer over op onze Tips & Techniekenpagina bij: Het verschil tussen een cupcake en een muffin

      Tweede tip:
      Eigenlijk kun je beter niet de cupcakes of muffins bakken zonder bakblik, je kunt dan beter de helft van het beslag, afgedekt in de mengkom in de koelkast zetten en zodra de eerste lading gebakken is, en het blik afgekoeld is, de tweede lading bakken, de baktijd moet dan, vanwege het wat koude belag iets verlengd worden.

      Derde tip:
      Normaal gesproken moet wanneer je de cupcake of muffin gaat eten, het papiertje netjes loskomen van het baksel, en mag er op een paar kruimeltjes na, geen gebak achterblijven op de bakingcup. Gebeurt dit wel, dan zijn ze eigenlijk niet goed gelukt. Maar daar ging mijn tegenvraag ook over wat heb je precies gemaakt?

      Vierde tip:
      Je kunt cupcakes en muffins altijd invriezen met het papiertje er omheen, zorg er alleen wel voor dat de baksels volledig afgkoeld zijn, je leest hier meer over bij onze tip: Waarom zijn mijn cupcakes zo klef?

      Ik hoop nog wat van je terug te horen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

Geef een reactie