In verband met onze leegverkoop en de start van onze nieuwe webshop, kan het zijn dat uw bestelling iets vertraging oploopt.

Cupcakes decoreren: 10 Creatieve Cupcake Decoratie Technieken

decoratietips

34 reacties


Met deze tips decoreer je binnen afzienbare tijd je cupcakes net zo mooi als de professionals!

Deze Tips & Technieken delen:
Pinterest

Of je nu zelf cupcakes gaat bakken of je koopt kant en klare cupcakes er is altijd wel een goede reden te bedenken, “een verjaardag, Pasen, Kerst, of omdat de zon schijnt!” om je cupcakes een opvallende ‘finishing touch’ te geven.

Hieronder vind je 10 creatieve decoratie tips om je cupcakes een geheel eigen touch te geven.

Vergeet niet om je cupcakes, voor je ze gaat versieren even schoon te vegen zodat er geen losse kruimels op de cupcake zitten, waardoor de versiering wellicht niet geheel tot zijn recht komt.

De ervaring van het eten van een cupcake heeft ook te maken met de manier waarop deze worden geserveerd. Wanneer je de cupcakes gaat serveren, presenteer ze dan op een mooie schaal of een cupcake etagère.

Veel plezier en vergeet niet dat als het om het decoreren van cupcakes gaat, je fantasie jouw limiet is!

Lieve groetjes

Miss Baksel

Tip 1

Glazuur als Finishing Touch

  • Cupcake Decoratie Tip 1 - Glazuur Een glazuur kan een eenvoudige en elegante vervanging zijn van botercreme.  Een glazuur wordt meestal gemaakt met water en poedersuiker, glazuren zijn ofwel transparant, ondoorzichtig of gekleurd (de kleur is afkomstig van kleurstoffen of vruchtenmoes). Besprenkel een warm glazuur over een cupcake om zo een zoete suikerachtige laag op de bovenkant van de cupcake te maken. Zodra het glazuur afkoelt ontstaat er een dunne en harde laag, die er voor zorgt dat de cupcake zacht en luchtig blijft
  • Je kunt ook gebruik maken van een lepel om de cupcakes te voorzien van glazuur, op deze manier kun je heel eenvoudig strepen trekken of letters schrijven op de cupcake.
  • Glazuren zijn ongelofelijk zoet, men zegt wel eens gekscherend; “Het glazuur van mijn tanden  krakeleert er van af”, om deze zoete bite te temperen kun je gebruik maken van grapefruitsap, melk of koffie ipv water.

Tip 2

Goed materiaal is het halve werk

  • Verschillende spuitmondje - Tip 2 - Decoratie MateriaalLaten we eerlijk zijn, de smaak zal het altijd winnen van de decoratie.  Maar je kunt door deze tip twee vliegen in een klap vangen. De cupcakes smaken heerlijk en zijn een lust voor het oog!
  • Als je het bakken van je lievelingscupcake recept volledig onder de knie hebt. Ben je klaar om de verschillende decoratie technieken echt uit te gaan proberen en helemaal eigen te maken!
  • Door gebruik te maken van de juiste decoratie materialen, decoreer je de cupcakes binnen de kortste keren net zo mooi  als de experts dit doen. Want goed materiaal is het halve werk!
  • Experimenteer met de verschillende decoratie materialen, een spuitzak met verschillende spuitmondjes of een hoek spatula om een toef niet op de cupcake te spuiten maar er op te draaien!
  • En kijk en voel, welk materiaal het beste bij je past!

Tip 3

Je cupcake als aankleedpop

  • Cupcake Decoratie Tip 3 - BakvormpjesPapieren of aluminium bakvormpjes zorgen ervoor dat de gebakken cupcake niet vast blijft plakken aan het muffinblik.
  • En doordat er zo vreselijk veel verschillende soorten, maten en designs op de markt zijn kun je, door het juiste papieren bakvormpje te kiezen je cupcake al een voorsprong geven!

Tip 4

Versieren met eetbare bloemen

  • Cupcake Decoratie Tip 4 - Eetbare BloemenEetbare bloemen zijn een makkelijke en natuurlijke manier om je cupcakes een lieve en toch grillige uitstraling te geven. Kweek je eigen bloemen of kijk bij een Toko naar oost-Indische kers, viooltjes, chrysant, lavendel en kamille
  • Spoel de bloemen voorzichtig af zodat er geen beestjes, kunstmest of bestrijdingsmiddelen meer op zitten.
  • Dep de bloemen droog en druk ze in het glazuur.
  • Voor een extra mooi effect kun je ook wat bloemkopjes tussen de cupcakes op de serveer schaal strooien.

Tip 5

Kleur je decoraties

  • Cupcake Decoratie Tip 5 - Kleur GevenEen mooie kleur toevoegen aan het glazuur of aan de botercreme is een koud kunstje, maar je cupcake decoratie zal er helemaal van opfleuren, en voor elke gelegenheid is er wel een mooi kleur; rood, wit, blauw en oranje voor Koninginnedag of als “we” moeten voetballen of rood en groen met Kerst.

Tip 6

Decoreer je cupcake met een klein speelgoedje

  • Cupcake Decoratie Tip 6 - Speelgoed Versier je cupcakes met een klein poppetje of een klein autootje, voor de meest veeleisende cupcake liefhebbers…
  • Kinderen!!!
  • Je kunt een bepaald thema aanhouden, Prinsessen of Superhelden, voor bijvoorbeeld de traktatie op school of voor het kinderpartijtje.
  • Zorg er wel altijd voor dat het duidelijk is, dat het op een speelgoedje gaat en dat het niet eetbaar is!

Tip 7

Maak indruk met sjablonen

  • Amandel Cupcake - Tip 7 - SjablonenJe hoeft geen banketbakker te zijn om deze techniek tot in de perfectie te kunnen uitvoeren.
  • teken zelf of zoek op internet naar leuke sjablonen en verklein deze tot een diameter van 7 centimeter voor een standaard cupcake en leg het sjabloon op de cupcake en bestrooi de cupcake met cacaopoeder of poedersuiker.

 

Tip 8

Garneer met vers fruit

  • Strawberry Shortcake Cupcakes - Tip 8 - Vers FruitAls je op zoek bent naar een manier om cupcakes te versieren zonder er direct calorie-bommen van te maken, dan kun je de cupcakes natuurlijk prachtige versieren met vers fruit.
  • Je kunt je fantasie helemaal laten gaan, door het fruit op een speciale manier te snijden, van plakjes banaan snij je bijvoorbeeld zo kleine bloemetjes,en een stervrucht doet het natuurlijk helemaal mooi bovenop een cupcake!

Tip 9

Snoep in alle soorten en maten

  • Tip 9- Snoep in alle soorten en matenEr zijn net zoveel manieren op cupcakes te versieren met snoep, als er snoep in de wereld is…Oneindig veel dus!
  • Een geglazuurde cupcake is als een leeg doek voor een schilder.
  • Met gekleurde chocolaatjes maak je in een hand omdraai bloemen, een geel chocolaatje in het midden en een randje rode chocolaatjes daar omheen.Of maak een clownsgezichtje van deze chocolaatjes.
  • Een mars of snickers leent zich zich ook erg goed als garnering, vermaal de reep in de keukenmachine en bestrooi de lege cupcake met de vermaalde reep.

Tip 10

Strooisel, Glans en Glitters

  • Confettie Cupcake - Tip 10 - Strooisel, Glans en GlitterStrooisels zijn er in alle soorten en maten, van glanspoeder en cakeglitters, tot gekleurde hagelslag.
  • Wil je een dikke laag strooi dan zo dicht mogelijk op de cupcake , wil je een dunne laag zorg dan voor een afstand van ongeveer 20 centimeter als je de cupcake gaat voorzien van een mooie deco laag!

34 reacties op “10 Creatieve Cupcake Decoratie Technieken”

  1. Ana zegt:

    10 Creatieve Cupcake Decoratie Technieken – http://t.co/HiwWTPYi -

  2. *Biek* zegt:

    10 Creatieve Cupcake Decoratie Technieken: http://t.co/gzk9bzQR via @AddThis

  3. Anoniem zegt:

    Hallo,
    Als ik glazuur gebruik, druipt het er direct vanaf.
    En heeft u ook enig idee waar ik in bekende winkels papieren mini-cupcake vormpjes kan vinden? Hier ben ik namelijk al heel lang naar op zoek.

  4. Elke zegt:

    hallo ,
    ik vraag me af of ik mijn cupcakes warm of afgekoeld moet versieren ?

    • Ron zegt:

      Hallo Elke,

      Cupcakes moet je eigenlijk altijd afgekoeld versieren, dit omdat anders je decoraties (botercremetoef of fondant) van je cupcake afsmelt.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. f zegt:

    wat voor slagroom moet je voor de topping gebruiken als dat er op een ”all-in-one kit” staat???

  6. De Rijdt Marie zegt:

    Hallo,
    zijn de cupcake etageres geschikt voor alle mogelijke vormen van cupcakes of zijn er verschillende maten?
    Alvast bedankt!

  7. charlotte zegt:

    ik vraag me af hoe je die versiering met de spuitzak moet maken?

    groetjes charlotte

  8. Denise zegt:

    Hallo,

    Ik zou wel is willen weten hoe je dat moet doen met die bloemen in glazuur?
    Voor de decoratie lijkt het mij oke.. Maar voor het eetbaar maken met glazuut lijkt mij raar.
    Kunnen jullie mij hier antwoord opgeven hoe je dit moet doen en als het nou wel of niet waar is?

    Groetjes Denise

    • Hoi Denise,

      Jazeker, er zijn een heleboel bloemen die je kunt eten. Google maar eens op ‘eetbare bloemen‘ dan vind je een heleboel informatie hierover.

      Je kunt de bloemblaadjes zo in het fondant steken, maar je kunt ze ook in dun glazuur deppen en laten drogen.

      Groetjes,

      Ron

  9. Tara zegt:

    Ik heb een tenniswedstrijd en daar moet ik cup cakes voor gaan maken alleen ik heb geen flauw idee wat ik op de cup cakes moet maken als versiering. Het moet trouwens niet iets met fondant zijn want dat lust ik zelf niet eens. :-(

  10. hatice zegt:

    als ik botercrème maak, dan smaakt ie of te zoet of hij is heel waterig :(
    wat kan ik daaraan doen??

    • Hallo Hatice,

      Huisgemaakte botercreme kan inderdaad vaak wat zoeter zijn, dan botercreme bereidt met een mix.

      Als je ons basis botercreme recept volgt,

      Ingrediënten

      125 gr sojaboter (Soja Minarine)
      125 gr zachte boter
      1 tl vanille-extract
      2 cups gezeefde poedersuiker
      2 el melk

      Bereidingswijze

      Mix in de beslagkom de boter, sojaboter tot een smeuïg geheel.
      Voeg het vanille extract toe.
      Mix daarna op gemiddelde snelheid, schepje voor schepje de suiker toe.
      Schraap tussendoor met de siliconen spatel het beslag goed van de randen en de bodem zodat alle ingrediënten goed gemend worden.
      Zodra alle suiker toegevoegd is, lijkt het beslag wat droog te worden, voeg de melk toe en mix op gemiddelde snelheid het beslag tot een glad en luchtig geheel.
      Maak de theedoek nat en wring deze goed uit. Leg de vochtige theedoek over de beslagkom, totdat je de botercreme gaat gebruiken.
      Voor het beste resultaat kun je de beslagkom met theedoek in de koelkast neer zetten, totdat je het gaat gebruiken.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  11. dien zegt:

    Geweldige site, hele leuke dingen om mee te werken,complimenten:-)

  12. ronna zegt:

    Heey wat moet ik doen als ik de loterij heb gewonnen?
    Ik wil cupcakes, cupcakes en nog eens cupcakes kopen!

  13. petra zegt:

    hallo ik had een vraagje je kunt toch ook heel simpel glazuur maken van poeder suiker en water hoe moet ik dat doen
    groeten petra

  14. Corine zegt:

    Goedemorgen,

    Ik heb even een vraagje. Ik heb net cupcakes gebakken, met een papieren vormpje er omheen, die ik voor de helft ong. gevuld had. Aan het einde van de baktijd zagen ze er echt heel mooi en bol uit, maar ik heb ze uit de oven gehaald om af te laten koelen en nu zakken we weer helemaal terug tot de helft, en dat terwijl ze écht gaar zijn… Wat kan ik verkeerd gedaan hebben?

    Groetjes Corine

    • Hallo Corine,

      Ik denk dat je het beslag te lang hebt gemixt, (overmixen) hierdoor lijkt en is je beslag lekker luchtig en worden je cupcakes heel mooi hoog/bol, maar deze lucht ontsnapt na het bakken, waardoor je cupcakes helaas inzakken :-(

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  15. fleur zegt:

    hoi
    ik heb een cupcake maker gekocht, en het bakken van de cupcakes gaat heel goed, maar als ik de cupcakes wil gaan versieren met fondant dan plakt mijn fondant altijd, wat moet ik doen zodat het niet meer zo erg plakt??

    jullie cupcakes zijn echt supermooi

    • Hallo Fleur,

      het klopt dat je fondant wat plakt, dit kun je verhelpen door je werkblad/aanrecht te bestuiven met maizena, poedersuiker of suikerbakkerspoeder. hierdoor kleeft je fondant niet aan je werkblad vast en kun je het mooie uitrollen.
      Zodra je klaarbent met uitrollen en uitsteken en je fondant versiersels aan de lucht wat gedroogd en uitgehard zijn kun je de witte waas dioe wellicht achter is gebleven door de poedersuiker met ene klein schoon en droog kwastje wegvegen.

      Mochten de bij de cupcakemaker bijgeleverde bakvormpjes op zijn, wij verkopen in onze webshop speciale bakvormpjes speciaal voor de cupcakemaker!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  16. marieke zegt:

    Weet iemand van jullie misschien een lekker soort cupcake want ik vind gewonen cupcakes saai

  17. Agnes zegt:

    Hoi Marie-Louise, ik ben lekker aan het snuffelen op je site. Dat heb ik zeker al een jaar niet meer gedaan. Ik heb ook een vraag. Ik weet mijn marcepijn altijd goed te behouden (want ik maak dat nooit in 1x op) maar mijn fondant wordt altijd keihard. Heb keukenkastje, koelkast al geprobeerd, bewaren in folie/eigen verpakking en plastic boterhamzakje geeft ook geen goeie resultaat. Hoe bewaar jij je fondant?

    • Hoi Agnes,

      Ik bewaar het fondant in ziplockzakjes, ik druk alle lucht uit het zakje voor ik deze “dicht rits” en alle zakjes stop ik in ene grote trommel.
      Hierdoor blijft het fondant behoorlijk soepel. maar ook bij mij gaat het wel een smis en droogt het toch uit :-(

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  18. Janneke zegt:

    heey,

    zou u/jij misschien ergens op uw site een link naar mijn site zetten? dat zou heel leuk zijn! als u wil zet ik dan ook en link naar uw site.

    gr Janneke

  19. Marco zegt:

    Bedankt voor de tips.

Geef een reactie