Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Muffinblik broodjes

Muffinblik broodjes

Bijgewerkt op

Makkelijke how to met stap voor stap foto's, om zelf witte bolletjes te bakken in een muffinblik.
Dit recept delen:
Pinterest

90 minuten

25 minuten

150 minuten

15

Wist je dat je in een muffinblik nog veel meer kunt bakken dan alleen cupcakes of muffins?

Bijvoorbeeld deze heerlijke kleine witte bolletjes.

En zeg nu zelf er is toch eigenlijk niks lekkerder dan zelfgebakken brood, zeker als het nog een beetje warm is met wat roomboter en een paar plakken kaas.

Voor dit recept heb je geen dure keukenmachine nodig, maar gewoon een mengkom, pollepel en je handen.

Heel veel bakplezier!

Lieve groetjes

Marie-Louise

Wat heb je nodig om Muffinblik broodjes te maken?

Ingrediënten

  • 500 gram Bloem
  • 7 gram (1 zakje) Gist
  • 1 tl Zout
  • 2 el Zonnebloemolie
  • 300 ml Lauw warm water
  • Extra bloem (voor het kneden)
  • Extra olie (voor het invetten en rijzen)
  • Extra water (voor stoom tijdens het bakken)

Hoe maak je Muffinblik broodjes?

  • Witte bolletjes bakken

    1. Zeef het bloem boven de mengkom.

       
    2. Voeg het gist en het zout toe aan de gezeefde bloem.

      Zorg er voor dat het gist en het zout elkaar niet raken!

       
    3. Voeg de twee eetlepels met zonnebloemolie toe.

       
    4. Voeg vervolgens het lauwwarme water toe.

      Om het gist te activeren moet het water de juiste temperatuur hebben, dit kun je heel eenvoudig testen, wanneer het water uit de kraan stroomt moet het lekker warm aanvoelen aan de binnenzijde van je pols.

       
    5. Roer met de pollepel alle ingredienten goed door elkaar, tot de massa te dik wordt om nog te kunnen roeren.

       
    6. Kneed met je handen het deeg in de kom verder totdat alle ingredienten goed met elkaar vermengd zijn, en er geen bloem meer in de kom ligt.

       
    7. Bestuif je schone werkblad met een beetje bloem en kneed hier in 5 tot 10 minuten het deeg tot een mooie gladde deegbal.

       
    8. Vet de tweede mengkom in met wat olie en plaats hier de deegbal in, bestrijk de bovenzijde van het deeg ook met een klein beetje olie.

       
    9. Bedek de mengkom met folie en plaats de kom in een warme tochtvrije ruimte.

      Laat het deeg nu minstens een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

      De magnetron, mits deze niet aan staat, is met het deurtje dicht de perfecte plek om deeg te laten rijzen.

       
    10. Vlak voor het einde van de rijstijd kun je de kuipjes van het muffinblik licht invetten met wat zonnebloemolie.

       
    11. Bestuif je werkblad weer met wat bloem, haal het gerezen deeg uit de kom en plaats het deeg op je werkblad.

      Kneed nu de lucht uit het deeg.

       
    12. Snij met de deegschraper het deeg in gelijke delen, elk deegbolletje mag het kuipje van het muffinblik voor driekwart vullen.

      Als je alle delen exact gelijk wilt hebben, dan kun je de delen ook wegen, ik kwam uit op 69 gram per deegballetje.

       

       
    13. Plaats in elk ingevet kuipje van het muffinblik een bolletje deeg.

       
    14. Bedek het gevulde muffinblik met een schoon stuk folie en laat het deeg nog 20 minuten rijzen.

       
    15. Verwarm de oven voor op 200°C en vul de vierkante bakvorm met water en plaats deze onderin de oven.

       

       
    16. Snij in elke deegbal in het midden een inkepening.

       
    17. Bak de muffblikbroodjes gaar en goudbruin in ongeveer 20 tot 25 minuten.

      Om te testen of de broodjes gaar zijn, tik je om de bodem van een van de broodjes, als dit hol klinkt zijn de broodjes gaar, maar pas wel op, want de broodjes zijn heel heet!

       
    18. Laat de broodjes afkoelen op het rooster.

       

Geef een reactie