Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Tarte tatin cupcakes

Tarte tatin cupcakes

Bijgewerkt op

De cupcake op zijn kop.
Dit recept delen:
Pinterest

10 minuten

30 minuten

90 minuten

6

Wat is een Tarte Tatin?

De originele tarte tatin is een “Appeltaart op z’n kop” en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker.

Deze bijzondere taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin uit het Franse dorpje Lamotte-Beuvron.

Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van, zelfs cupcake varianten.

Met de topping wordt tegenwoordig ook veel gevarieerd, alle soorten fruit, maar ook gegrilde groenten of tamme kastanjes worden veel gebruikt bij het bereiden van tarte tatins.

Een bekende cupcake variant zijn deze heerlijke tarte tatin cupcakes met ananas en bigarreaux kersen in een laagje gekaramelliseerde suiker.

Heel veel bakplezier!

Lieve groetjes

Marie-Louise

Wat heb je nodig om Tarte tatin cupcakes te maken?

Ingrediënten

Caramel topping

  • 4 el Ongezouten boter (56 gram)
  • 1/4 cup Bruine suiker (55 gram)
  • 6 schijfjes Ananas (uit blik)
  • 6 Rode kersen (biggareaux)

Beslag

  • 1 1/3 cup Patenbloem (165 gram)
  • 1 tl Bakpoeder
  • 1/8 tl Zout
  • 1/2 cup Kristalsuiker (50 gram)
  • 1/2 - 2/3 cup Ananassap (175 ml - 160 ml siroop uit blik)
  • 2 el Ongezouten boter (28 gram op kamertemperatuur)
  • 1 Ei
  • 1 tl Vanille smaakstof

Materialen

Hoe maak je Tarte tatin cupcakes?

  • Tarte tatin topping maken

    1. Verwarm de oven voor op 175ºC en vet de kuipjes van het muffinblik in met wat boter.

       
    2. Verdeel de boter voor de topping gelijkmatig over de ingevette kuipjes en zet het muffinblik in de oven, totdat de boter gesmolten is.

       
    3. Verdeel de bruine suiker gelijkmatig over de gesmolten boter en roer het even goed door.

       
    4. Snij van elk ananasschijfje een klein puntje af zodat de schijfjes beter in het muffinblik passen.

       
    5. Plaats in elk kuipje een ananasschijfje.

       
    6. Plaats in het midden van elk ananasschijfje een rode kers, eventueel kun je van de afgesneden punt ananas nog weer eenklein stukje afsnijden om de ananasring mooi rond te krijgen.

       
  • Tarte tatin beslag maken

    1. Klop met de garde de suiker en boter goed door elkaar.

       
    2. Voeg een klein beetje (60ml)  van de ananassiroop toe aan de luchtig geklopte boter.

      Voeg meer siroop toe, zodra het beslag klaar is en je het idee hebt dat het beslag te droog is.

       
    3. Klop nu ook het vanille smaakstof en het ei door het mengsel.

      Klop de ingredienten tot een gladde massa.

       
    4. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix de ingredienten tot een glad en luchtig beslag.

       
    5. Mocht je beslag te droog zijn, dan kun je al roerend wat van het ananassap toevoegen.

       
  • Tarte tatin cupcakes bakken

    1. Verdeel het beslag gelijkmatig over de ananas-topping en bak de tarte tatin cupcakes gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten.

       
    2. Laat de tarte tatin cupcake de eerste 5 minuten na het bakken buiten de oven maar in het blik afkoelen.

       
    3. Bekleed je bakplaat met bakpapier.

       

       
    4. Plaats de bakplaat ondersteboven op het muffinblik.

       
    5. Draai het muffinblik en bakplaat in een vloeiende beweging om.

       
    6. Verwijder het muffinblik en plaats de tarte tatin cupcakes op een serveerschaal.

      Eventuele karamel druppels worden zo opgevangen op het bakpapier in plaats van je serveerschaal.

       

Categorie:Luxe Cupcakes

Smaken: , ,

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

5 reacties op “Tarte tatin cupcakes”

  1. Ik heb het gemaakt en het smaakte erg lekker.Ik heb alleen nog een vraag.Moet het onderlaagje echt met donker bruine suiker gemaakt worden?Bij mij was het na het omkeren de bovenlaag erg donker.Op jullie foto is dat niet zo.Wat kan ik verkeerd gedaan hebben?

Geef een reactie