Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur

Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur

Bijgewerkt op

Fluweelzachte Red Velvet Cupcakes volgens hét recept van de Magnolia Bakery!
Dit recept delen:
Pinterest

20 minuten

20 minuten

120 minuten

36 cupcakes

Red velvet cupcakes zijn zonder enige twijfel een van de lekkerste cupcakes ter wereld, helemaal als je ze voorziet van een dikke laag roomkaasglazuur.

Red velvet cupcakes zijn rode chocolade cupcakes die hun smeuïgheid en hun luchtigheid danken aan het bruisende goedje van blanke azijn en baksoda wat je op het laatste moment toevoegt aan het mixende beslag.

Dit recept komt rechtstreeks uit Amerika en  wel uit de bekende Magnolia Bakery in New York.

Leuk weetje over de Magnolia Bakery uit New York

In 1996 opende The Magnolia Bakery in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij. In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille botercreme. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die ‘s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en… kregen hun zin… de gekte begon. Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper maar toen de elegante cupcakes van de Magnolia Bakery een rolletje kregen in de hitserie Sex and the City, explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

Wat heb je nodig om Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur te maken?

Ingrediënten

Cupcakes

Glazuur

  • 1 cup Roomboter (226 gram in blokjes)
  • 2 cup Roomkaas (450 gram en koud )
  • 5 cup Poedersuiker (550 gram)
  • 2 el Halfvolle melk (koud)
  • 1 tl Vanille pasta

Decoratie

Hoe maak je Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur?

  • Red velvet cupcakes maken

    1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

       

       
    2. Verwarm de oven voor op 175*C en plaats in elk kuipje van het muffinblik een papieren cupcake vormpje.

      Omdat het red velvet beslag erg vloeibaar is, is het gebruik van een muffinblik een absolute must!

       

       

       
    3. Klop de bloem met de garde luchtig.

       
    4. Klop de boter met de suiker in 5 minuten zalvig.

       
    5. Voeg vervolgens de eieren toe en mix de ingredienten op een gemiddelde snelheid door elkaar.

       
    6. Schraap tussendoor even met de siliconen spatel langs de bodem en de zijkanten van de kom.

       
    7. Roer in een klein kommetje de rode voedselkleurstof, de vanille smaakstof en de cacaopoeder

       
    8. Voeg de gemende cacaopoeder bij het geklopte botermengsel.

       
    9. Roer het zout door de karnemelk.

       
    10. Schep met de siliconen spatel de rode massa goed door elkaar.

       
    11. Voeg de bloem om en om met de gezoute karnemelk toe aan de rode botermassa.

       
    12. Voeg de karnemelk pas toe zodra de laaste meelsliert verdwenen is.

      Voeg de bloem en karnemelk om en om toe in drie stappen.

       
    13. Roer de baksoda en de azijn bij elkaar in het schaaltje tot het gaat bruisen en roer dit bruisende mengseltje door het beslag .

      Schenk het bruisende goedje bij het beslag en mix het beslag nog zeker 3 minuten goed door op een gemiddelde snelheid.

      Zorg dat alle ingrediënten goed gemixt worden door met de spatel tijdens het mixen langs de randen van de kom te gaan.

       
    14. Vul de cupcakevormpjes met twee schepjes (van de kleine ijslepel) beslag en bak de cupcakes voor ongeveer 18 a 20 minuten in de voorverwarmde oven.

       

       
    15. Grote hoeveelheid cupcakes bakken

      Heb je in je oven maar ruimte voor 1 muffinblik, maar heb je beslag voor meer, dek dan het resterende beslag af en zet dit in de koelkast.

      Als de eerste lading gebakken is, laat je het blik 15 min afkoelen en kun je de tweede lading bakken, waarbij je de baktijd met 1-2 min verlengd.

       
    16. Laat de cupcakes de eerste 10 minuten buiten de oven afkoelen in het muffinblik.

       
    17. Daarna kun je ze verder laten afkoelen op het rooster.

      Zorg dat de cupcakes volledig zijn afgekoeld voor je ze gaat voorzien van een dikke laag glazuur!

       
  • Roomkaasglazuur maken

    1. Mix in de standmixer met de K-klopper, de roomboter en roomkaas tot een gladde creme.

       
    2. Zeef de poedersuiker.

       
    3. Schraap met de siliconen spatel langs de bodem en de zijkanten van de mengkom.

       
    4. Voeg al mixend schepje voor schepje de gezeefde poedersuiker aan de romige botermassa toe.

       
    5. Schraap tussendoor nog ene paar keer met de siliconen spatel langs de bodem en zijkanten van de mengkom om de ingrediënten goed met elkaar te vermengen.

       
    6. Voeg al mixend e vanille smaakstof en de melk toe.

       
    7. Vervang de K-klopper voor de ballongarde en mix het glazuur op de hoogste stand in vijf minuten tot een super gladde creme.

       
    8. Het glazuur is klaar wanneer je de ballongarde uit het glazuur haalt en de vorm van de garde in het glazuur blijft staan.

       
    9. Omdat de roomkaas nu een tijdje buiten de koelkast is geweest is het heel belangrijk dat je het glazuur afdekt en zeker een uur in de koelkast laat opstijven.

       
  • Cupcakes versieren

    1. Omdat red velvet cupcakes perfecte Kerst- en Valentijntraktaties zijn, heb ik zowel een Kerst- als Valentijnversiering gemaakt.

      Kneed een stuk rood fondant zacht en bestuif je werkblad met wat poedersuiker.

       
    2. Schuif de roze slide-on ringen om de rolstok en rol het rode fondant glad uit.

       
    3. Om Valentijncupcakes te versieren steek je met de kleinste hartuitsteker uit de set en de middelste hart plunger cutter, twee harten uit het rode fondant.

      Om Kerstcupcakes te versieren steek je met de op een na kleinste steruitsteker uit de set en de kleinste ster plunger cutter twee sterren uit het rode fondant.

       
    4. Kneed een stuk wit fondant zacht en bestuif je werkblad met wat poedersuiker.

       
    5. Rol het witte fondant glad uit.

       
    6. Om Valentijncupcakes te versieren steek je met de grootste hart plunger cutter een hartje uit het witte fondant.

      Om Kerstcupcakes te versieren steek jede kleinste ster uitseker uit de ste een ster uit het witte lapje.

       
    7. Plak de twee kleinere hartjes schuin over elkaar op het grote hart.

       
    8. Plak de witte ster op de grote rode ster en plak het kleine rode sterretje weer op de witte ster.

      Zorg bij het opplakken van de sterren dat de punten van de opgeplakte ster tussen de punten van de ster liggen waar hij op vast geplakt wordt!

       
    9. Steek met het flower & leaf tooltje een klein kuiltje in het versierde hart of de versierde ster.

       
    10. Bestrijk het kuiltje met een klein beetje eetbare lijm.

       
    11. Plak als finishing touch in het kuiltje een zilverkleurig suikerpareltje.

       
    12. Doop de cupcakes een voor een in het roomkaasglazuur.

      Laat de cupcake wel goed uitdruppelen, om druipers te voorkomen.

       
    13. Als laatste leg je je fondantdecoratie in het midden van de cupcake en dan zijn je red velvet cupcakes met roomklaasglazuur helemaal klaar!

       

       

Roomkaas moet je niet te lang buiten de koelkast bewaren, daarom is het bij deze cupcakes heel verstandig om de cupcakes net voor het serveren te voorzien van een laag glazuur!

Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur

Categorie:Luxe Cupcakes

Smaken: ,

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

34 reacties op “Red velvet cupcakes met roomkaasglazuur”

  1. Anouk zegt:

    Hoi,

    Ik heb een vraagje. Bij de ingrediënten staat 3 1/2 cake bloem. Wordt hier 3 1/2 cup bedoelt?

    Groetjes Anouk

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anouk,

      Wat dom van mij, ik ben het woord cup vergeten.

      Het gaat hier om 3,5 cup cakebloem, cakebloem is een mengsel van bloem en maizena, klik hier voor de precieze verhouding.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  2. Kelly zegt:

    Is deze receptuur echt voor 48 cupcakes of minder? En zou je het beslag ook kunnen bewaren in de vriezer? 48 cupcakes in één keer lijken mij zoveel om te maken.

    Groeten,

    Kelly

    • Goedemorgen Kelly,

      Uit dit recept haal je inderdaad 48 cupcakes, dit omdat dit het originele recept van de Magnolia Bakery uit New York is en zij natuurlijk in een keer een hele lading cupcakes bakken.

      Je kunt beter de helft van het recept bereiden, dan het beslag gaan invriezen, dit omdat je ook een klein scheikundig proefje doet tijdens de bereiding van dit beslag, het laten bruisen van het azijn en de baksoda, waardoor de cupcakes zo heerlijk luchtig worden, deze reactie doe je te niet door het beslag in te vriezen.

      Kortom voor 24 cupcakes, alle ingrediënten door 2 delen en dan lekker aan het bakken slaan!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  3. rinkster zegt:

    Hoi! Geweldige site! vraagje. Kan ik ipv fijne suiker ook basterd suiker gebruiken? En waar kan ik bakzout kopen? Ik wil ze morgen al maken dus online bestellen is niet handig. Bedankt!

    • Hallo Rinkster,

      Aan basterdsuiker is glucose, fructose en vaak melasse en karamel toegevoegd, waardoor cupcakes minder snel zullen uitdrogen, alleen dat is in het geval van deze cupcakes niet nodig, omdat deze red velvets al heel smeuig zijn.

      Baksoda koop je heel eenvoudig voor €1,75 (70 gram) bij ons in de webshop.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  4. martine zegt:

    Toffe site! Vraagje over de cupcakes. Bij de ingrediënten staat niet vermeld hoeveel rode voedselkleurstof je moet toevoegen. Hoeveel moet dat zijn uit zo’n flesje?
    In de 2e alinea: 6 el bloem enz staat ook geen hoeveelheid bij natuurlijke vanille smaakstof. Hoeveel moet dat zijn? Bedankt.

    • Ron zegt:

      Hallo Martine,

      De kleurstof is puur op gevoel, vanwege de E nummers vind de een een klein drupje al genoeg en de ander een paar druppels meer.

      Bij de vanille smaakstof moet je zoals aangegeven staat bij de smaakstof zelf, 35 gram per kilo (frosting in dit geval)

      Heel veel bakplezier!

  5. sher zegt:

    Hallo,

    Kan je aangeven wat de verhoudingen zijn met het cakemeel? Heb het wel gelezen, maar t wordt me niet duidelijk wat voor bloem e.d. er gebruikt is.

    Bedankt!

  6. Fiona zegt:

    Ik heb net de cupcakes gemaakt en ga morgen weer verder om de frosting te maken en erop te doen.. Heb natuurlijk al wel 1 geproefd en ze zijn heerlijk. Dank jullie wel voor dit recept!

  7. Martine zegt:

    Heerlijk deze cupcakes. Volgende keer moet ik er wat meer rode kleurstof in doen voor een meer uitgesproken kleur.

  8. manouk zegt:

    Kun je de frosting in de koelkast bewaren als het helemaal klaar is? Want in het recept staat dat het met de vochtige doek niet langer dan 10 minuten in de koelkast mag staan.

    • Ron zegt:

      Hallo Manouk,

      Deze cupcakes maak je eigenlijk op de dag van trakteren zelf, althans de frosting, want deze moet je inderdaad niet terug in de koeling plaatsen.

      Deze cupcakes staan in de Magnolia Bakery in de toonbank en blijven echt wel even heerlijk smeuïg. ze staan daar natuurlijk nooit lang, omdat deze cupcakes zoooooo ontzettend lekker zijn en snel uitverkopen :-D

      Heel veel bakplezier en lieve groetjes

      Marie-Louise

  9. manouk zegt:

    Hi Marie-louise,
    Bedankt! Natuurlijk maak ik de cupcakes en frosting op dezelfde dag maar wil alvast wat voorbereidingen treffen. Dan zal ik de frosting moeten maken als de visite er is. :)

  10. Mike en Mila zegt:

    Ok deze kunnen we van de lijst schrappen van cupcakes die we willen maken.
    Ook deze red velvets zijn TE lekker. We hebben het recept in 2en gedeeld en hebben 18 dikke cupcakes.
    Het cakje heeft iets weg van een brownie en is lekker luchtig geworden.
    De topping is vol en romig (proef nog wel iets van een suiker knispertje omdat de suiker niet geheel is opgelost, waarschijnlijk was de suiker te grof. Volgende keer gebruiken we fijne suiker).
    Het recept is simpel mits je je koppie erbij houdt meten is weten :-)
    Mike en Mila

  11. Myrthe zegt:

    hoihoi

    Toen ik deze cupcakes in de oven zetten begonnen ze helemaal over te lopen en uiteindelijk zat er overal cakebeslag behalve waar het hoorde. Het beslag liep gewoon uit mijn vormpjes.

    Hoe is dit mogelijk en wat heb ik fout gedaan ?

    Groetjes Myrthe

    • Hallo Myrthe,

      Dit beslag is inderdaad heel erg vloeibaar en je moet dan ook echt een muffinblik gebruiken, Ik heb het gevoel dat dat namelijk het geval is :-) Als je dan de bakingcups tot ongeveer 2/3 vult met beslag stromen ze niet over of leeg.

      Ik heb dit recept zelf al tientallen malen gemaakt zeker voor verjaardagen, wordt steevast naar gevraagd :-)

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  12. Marlou zegt:

    Hoi, ik vroeg me af of je het cacaopoeder ook weg kan laten, of proef je dit niet echt terug in de cakejes? Ik lust namelijk geen chocola. Groetjes

  13. Dee zegt:

    Hai,
    Kan ik hier ook een cake van maken en in hoeveel lagen moet ik deze dan bakken?
    Gr. Dee

    • Hallo Dee,

      Uiteraard kun je met dit beslag ook een cake of taart bakken, alleen kan ik je zo niet zeggen hoeveel lagen je dan moet maken, dit ligt aan wat je precies in gedachten hebt en in welk formaat blik je de lagen wilt bakken.
      Maar als uitgangspunt kun je een cakelaag van 5 centimeter aanhouden voor een stapeltaart.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  14. Corinne zegt:

    Hoi Marie-Louise! Wat een super leuke website! Heb wel even een vraagje…Kan je i.p.v. de vanille smaakstof ook vanille zaadjes gebruiken (uit een stokje geschrapt)? Zo ja, hoeveel stokjes heb ik dan ongeveer nodig?

    Heb dit recept afgelopen zomer een keer gemaakt, maar kan me niet herinneren hoeveel stokjes ik toen heb gebruikt. Het was toen ook alleen voor eigen gebruik, maar nu dus voor een klant en daarom moet het goed zijn.

    Groetjes Corinne

    • Hallo Corinne,

      Dankjewel voor het complimentje :-)

      Normaal gesproken zou je voor ene recept van 24 cupcakes voldoende hebben aan het merg van een vanillestokje, met dit recept maak je ongeveer 48 cupcakes dus ik zou zeker 2 vanille stokjes gebruiken,
      maar pin me er niet op vast, want over smaak valt niet te twisten en wat de een een fijne vanillesmaak vindt, vindt een ander al vaak te veel.

      Heel veel bakplezier

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  15. Nurdan zegt:

    Hallo Marie-Louise,

    Kan ik deze botercreme frosting ook als laag gebruiken bij een taart?

    Groetjes,
    Nnurdan

  16. Laura zegt:

    Kan je de vanille smaakstof ook gewoon vervangen door vanillesuiker of door het schrapen van 1 of meerdere vanillestokjes?

  17. Samantha zegt:

    Hallo,wat een super site!
    Even een vraagje wilde dit recept aanstaande vrijdag gebruiken voor 36 cupcakes.. Dit staat ook erboven vermeld. Echterzie ik in de reacties dat dit voor 48 cupcakes is..ik vroeg me af wat het antal cc is die ik hieruit kan halen?
    Groetjes

    • Hallo Samantha,

      Deze cupcakes zijn een echte aanrader, ik heb ze zo’n anderhalve week geleden nog gemaakt voor de verjaardag van mijn nichtje en je haalt 36 cupcakes uit dit recept.

      De stap voor stap foto’s zijn dan ook van haar cupcakes en het zijn er nu ik het recept iets heb aangepast echt 36! En geen 48 zoals een aantal jaar geleden, dat was gewoon net even teveel en daarom heb ik het recept aangepast.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  18. Brenda zegt:

    Hoi,

    Ik vroeg me af wat de hoeveel van de rode kleurstof je moet toevoegen aan dit recept?

    • Hallo Brenda,

      Dat is eigenlijk puur op gevoel, de een wil echt in en in rode cupcakes, terwijl de ander ze liever wat minder rood heet.

      Ik zorg altijd dat mijn beslag al een mooi rood kleurtje heeft, niet de donker, want de kleur wordt door het bakken nog intenser.

      lieve groetjes

      Marie-Louise

  19. Mita zegt:

    Hi!

    Ik heb helaas alleen nesquick poeder cacao in huis. Kan dit ook?

    Ik heb ook chocolade puur blokken in huis? Wie kan me met spoed helpen??

    Thank you!!

Geef een reactie