Onze webshop is deze zomer & herfst gesloten, de nieuwe webshop gaat binnenkort online!
Vega vanille cupcakes

Vegan Vanille Cupcakes

Bijgewerkt op

Heerlijk licht en luchtige cupcakes zonder boter, melk en eieren!
Dit recept delen:
Pinterest

10 minuten

25 minuten

60 minuten

24 cupcakes

Heerlijk vanille cupcakes bereid zonder boter, melk en eieren

Wat heb je nodig om Vegan Vanille Cupcakes te maken?

Ingrediënten

Hoe maak je Vegan Vanille Cupcakes?

    1. Verwarm de oven voor op 175ºC.

       
    2. Zet in elk vakje van het muffinblik een van gerecycleerd papier gemaakt papieren vormpje.

       
    3. Meng in een beslagkom het appelazijn en de sojamelk.

       
    4. Zet deze beslagkom apart, zodat dit mengsel kan gaan schiften.

       
    5. Meng in de andere beslagkom de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar.

       
    6. Roer de olie-en vanille-extract in de kom met de sojamelk en azijn.

       
    7. Mix op gemiddelde snelheid de natte ingrediënten en de droge ingrediënten.

       
    8. Vul de cupcakevormpjes voor de helft met beslag en bak de cupcakes gaar en goudbruin in ongeveer 20 tot 25 minuten.

       
    9. Laat de cupcakes de eerste tien minuten buiten de oven in het muffinblik afkoelen, daarna kun je de veganistische vanille cupcakes op het rooster verder laten afkoelen.

       

Categorie:Basis Cupcakes

Smaken: ,

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

28 reacties op “Vegan Vanille Cupcakes”

  1. Raquelle zegt:

    Wat is de functie van de appelazijn? Kan ik ook gewoon azijn gebruiken? Als ik op internet ga zoeken naar appelazijn kom ik alleen tegen dat het goed helpt bij afvallen.

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Raquelle,

      In dit recept gebruiken we baksoda als rijsmiddel in het beslag. Baksoda samen met een zuur dat je ook toevoegt, in het geval van dit recept is dat de appelazijn en produceert dan belletjes koolzuurgas. Door dit proces worden je cupcakes luchtig en fluweel zacht.

      Je kunt ipv appelazijn ook witte azijn gebruiken.

      Ik hoop dat ik je zo voldoende geïnformeerd heb!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  2. Raquelle zegt:

    Hoi Marie-Louise, dank je wel voor je reactie. Ik ga het recept uitproberen. Groeten Raquelle

  3. Miss Baksel zegt:

    Hallo Raquelle,

    Heel veel succes en plezier gewenst tijdens het bakken!

    En je mag je foto’s van het eindresultaat altijd mailen naar

    redactie@cupcakesenmuffins.nl ovv lezers foto en het recept!

    Dan plaatsten wij jouw foto’s ovv van jouw naam onderaan het recept!

    Lieve groetjes

    Marie-Louise

  4. srm zegt:

    Hoi hoi,

    Ik had een vraag,
    Ik wil dit recept gebruiken voor een vierkante taart
    30x30x7cm omdat dit een ei-vrij taart moet worden & luchtig..
    Weet iemand de verhouding hiervan?

    Heel erg bedankt alvast!

    Groetjes Srm

  5. Irene zegt:

    kan je ipv sojamelk ook gewone melk gebruiken als je dat zou willen? Liefs.

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Irene,

      Een recept aanpassen naar je eigen smaak is natuurlijk altijd leuk om te doen, alleen dit recept is een veganistisch recept, zodra je hier gewone melk bij gaat gebruiken, is het GEEN veganistisch recept meer,
      want in veganistische recepten worden geen dierlijke producten gebruikt.

      Wellicht heb je dan iets meer aan een van onze andere vanille cupcake recepten.

      Op cupcakesenmuffins.nl vind je bijna 300 recepten om zelf de heerlijkste cupcakes te maken!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  6. Maya zegt:

    Hoi,

    Ik wilde even bedanken voor dit recept! Ik ben allergisch voor ei maar wel verslaafd aan cupcakes. Heel erg fijn dat ik nu niet meer ziek hoef te worden! Ik ga ze morgen maken.

    Groetjes en bedankt!

  7. Kavita zegt:

    Hallo

    ik wil even zeggen dat ik heel erg blij ben met deze site mijn zoontje word binnen kort 2 jr en we houden een kerkdienst op z’n hindoestaans en dan mogen we geen eieren gebruiken want dan zijn we echt puur vegatarisch.
    ik heb een vraag ik ga ook mini cupcakes maken moet ik dan ook gewoon tot de helft vullen in de cupcake houder ?

    Vriendelijke groet Kavita

  8. Fieneke zegt:

    Hoi,

    Gister heb ik jullie site gevonden en vandaag de cakejes gemaakt. Mijn dochter is ook allergisch, oa voor koemelk en ei. Ik heb denk ik de afgelopen 2,5 jaar wel 20 cake recepten uitgeprobeerd, maar zonder succes. Vaak vrij hard, ontploft, of banaan/appelachtig. Ivm de allergie heb ik de sojamelk vervangen voor rijstemelk. Ik heb ze vanmiddag gemaakt, en ze zijn…… FANTASTISCH!!!!!! Erg luchtig en lekker voor het hele gezin! Bedankt dat jullie dit recept hebben gedeeld!

    Groet,
    Fieneke

    • Hoi Fieneke,

      Wat een heerlijke reactie! Dank je wel!

      Lieve groetjes,

      Marie-Louise

      • Fieneke zegt:

        Beste Marie-Loise,

        Ik heb dit weekend het aangepaste recept geprobeerd en het smaakt idd lekkerder. Zoals ik al eerder schreef gebruik ik rijstemelk, ipv Sojamelk en dat proef je nu totaal niet meer. Ik heb nu voor het eerst het beslag gebruikt in een siliconentaartvorm en met een baktijd van max 40 minuten heeft dat een heerlijke ‘caketaart’ opgeleverd. In een klein deel van het beslag doe ik soms een theelepel cacao wat voor een leuk effect zorgt bij de cupcakes en de taart. Soms blijft hij nog weleens plakken in de cakevormpjes, heb je daar misschien nog een tip voor?

        Groetjes,
        Fieneke

  9. muriel@4cards.nl zegt:

    Beste Marie Louise,

    Vanmiddag heb ik de cupcakes gemaakt. Jammer genoeg zijn ze (… 25 stuks) niet lekker geworden :-( . Ik heb exact het recept gevolgd. Heb je misschien enig idee? de smaak is wat flauw en typisch, de structuur nat/plakkerig na twee keer hap kauwen. Hoe lang had ik moeten mixen? Dit kan reden van plakkerig zijn, ik heb ongeveer 30 seconden gemixt.

    Hoop dat je een idee hebt hoe ik de smaak kan verbeteren.

    Groetjes Muriel

  10. muriel@4cards.nl zegt:

    Nog even een toevoeging. Zou het misschien toch de appelazijn kunnen zijn? Ik heb andere recepten vergeleken, daar wordt geen azijn of een halve theelepel gebruikt… ben benieuwd!

  11. Nyn zegt:

    Kan ik in plaats van vanille-extract ook vanille suiker gebruiken? Dit puur en alleen omdat ik nooit extract in huis heb. Zo niet, dan ga ik het alsnog halen ;)

  12. Hellie zegt:

    Ik heb het recept helemaal tot in de puntjes gevolgd, maar de cakes blijven plakkerig en te luchtig. Moet er misschien iets meer cakebloem bij? Ik vind ze veel te luchtig.
    Graag advies :)

    • Hallo Hellie,

      Ojee advies, te luchtig, te smeuig, te droog, dat zijn altijd erg lastig vragen om te beantwoorden, omdat dit vaak een persoonlijk gevoel/smaak is.

      Ik zou er in ieder geval niet nog meer cakebloem doorheen doen, want dan kloppen de verhoudingen niet meer.

      Ik zal eens rondkijken of ik wellicht eens een ander vegan recept kan maken en posten die wellicht niet zo luchtig is.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      PS: Vegan vanille cupcake recept staat nu op mijn tot do list :-)

  13. Marian zegt:

    Hii,
    We hebben ze vandaag geprobeerd te bakken met choco botercreme topic. De chocolade botercreme was echt subliem gelukt! Maar de cupcakes zelf waren na 30 minuten (hete lucht, 175gr) nog steeds behoorlijk lichtbruin van kleur (wel gaar) en plakten erg aan de cupcakepapiertjes. Enig idee wat we verkeerd zouden kunnen hebben gedaan?
    Groetjes en alvast bedankt!
    Marian

    • Hallo Marian,

      Het zou inderdaad kunnen dat de cupcakes iets aan het papiertje blijft plakken, er moeten alleen geen stukken cupcake achterblijven.
      Deze cupcakes worden inderdaad niet heel erg goudbruin, eerder goudblond.

      Was de smaak verder wel goed?

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  14. Harry zegt:

    Wat is cakebloem, is dit anders dan normale bloem?

Geef een reactie