Onze webshop is deze zomer gesloten, de nieuwe webshop gaat na de zomer online!
Basisrecept vanille cupcakes

Basisrecept vanille cupcakes

Bijgewerkt op

Het basisrecept voor smeuïge vanille cupcakes.
Dit recept delen:
Pinterest

10 minuten

20 minuten

90 minuten

16

Op internet vind je tal van recepten om zelf vanille cupcakes te maken, helaas ontbreekt bij veel van deze recepten de melk. En dat is nu net datgene wat er mede voor zorgt dat je cupcakes lekker smeuïg worden.

Er zijn banketbakkers en patissiers die zeggen dat melk niet thuis hoort in een cupcakebeslag, maar na het schrijven, bereiden en fotograferen van 450 cupcake gerelateerde recepten, ben ik toch echt tot de conclusie gekomen, dat er wel degelijk wat melk in een cupcakebeslag thuis hoort.

Cupcakes bereidt zonder een beetje melk, zijn stevig, zwaar en niet echt smeuig, daarom laat ik jullie aan de hand van duidelijke stap voor stap foto’s en bij elke foto een korte uitleg, zien hoe eenvoudig het is om zelf heerlijk luchtige en tegelijktijd lekker smeuïge vanille cupcakes te maken, met dit basisrecept voor vanille cupcakes.

Met dit recept kun je ook heel gemakkelijk varieren, laat het vanille extract achterwege en voeg wat citroenrasp toe voor heerlijke citroencupcakes, of cacaopoeder voor lekkere chocolade cupcakes, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bij een aantal stappen in dit recept staan directe linkjes naar onze Tips & Technieken pagina, die betrekking hebben op die stap in het bakproces.

Ik hoop dat ik jullie met dit recept een eind op weg heb kunnen helpen.

Oh en waarom wij altijd werken met cupmaten, omdat dit zo ontzettend handig is en de CUPcake zo ook onstaan is!

Heel veel bakplezier

Lieve groetjes

Marie-Louise

Wat heb je nodig om Basisrecept vanille cupcakes te maken?

Ingrediënten

  • 1 cup Kristalsuiker (228 gram)
  • 113 gram Ongezoute boter (Zacht en op kamertemperatuur)
  • 2 Eitjes (op kamertemperatuur)
  • 2 tl Vanille extract
  • 2 tl Bakpoeder
  • 1/8 tl Zout (een snufje)
  • 1 1/3 cup Patentbloem (198 gram)
  • 1/3 cup Volle melk (80 ml op kamertemperatuur)

Een paar gebruikte producten in dit recept

Hoe maak je Basisrecept vanille cupcakes?

  • Het basisrecept voor vanille cupcakes

    1. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn, wanneer de ingredienten dezelfde temperatuur hebben, zullen zij beter met elkaar vermengen.

      Je leest hier meer over op onze Tips & Technieken pagina, bij onze baktip: Waarom moeten de ingredienten op kamertemperatuur zijn?

       
    2. Verwarm de oven voor op 170*C en plaats in elk kuipje van het muffinblik een bakingcup.

      Elke oven is anders! De aangegeven temperatuur in een recept is een gemiddelde, op onze Tips en Techniekenpagina staat een handige tabel met info op welke stand of temperatuur je jouw oven het beste kan instellen, maar let op, want er zit ook verschil tussen de merken niet elke hetelucht- of gasoven is gelijk, leer je oven kennen!

       
    3. Mix op een gemiddelde snelheid in de standmixer de zachte boter en suiker door elkaar.

       
    4. Voeg de eitjes en het vanille extract al mixend toe, blijf mixen tot alle ingredienten goed vermengd zijn tot een gladde massa.

       
    5. Draai de snelheid van de standmixer terug naar de laagste snelheid en voeg alle droge ingredienten bij de zalvige botermassa.

       
    6. Mix op de laagste snelheid de droge ingredienten door de botermassa tot deze redelijk goed vermengd zijn.

      Voeg geleidelijk de melk toe.

      Niet overmixen!

      Stop met mixen zodra de laatste meelsliert verdwenen is, als je te lang door mixt worden, lijkt je beslag heel luchtig, maar je cupcakes worden erg compact en zwaar, in plaats van lekker smeuïg.

       

       
    7. Roer met de siliconen spatel nog eenmaal alle ingredienten door elkaar.

       
    8. Verdeel het beslag gelijkmatig over de 16 bakingcups in het muffinblik.

      Er zijn een aantal verschillende manieren om de bakingcups gelijkmatig te vullen met beslag! In onze baktip "bakvormpjes vullen met beslag" laten wij dit aan de hand van duidelijke foto's zien.

       
    9. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar en goudbruin.

      Zorg voor een goede kookwekker of timer op je mobiele telefoon! Want de juiste baktijd is essentieel.

      Je kunt met behulp van een caketester controleren of de cupcakes of muffins al gaar zijn.

      Steek de prikker in het midden van de cupcake, komt de prikker er droog weer uit dan is je baksel gaar.

      Zit er nog nat beslag aan de prikker dan moet je de baktijd nog iets verlengen.

      Laat de cupcakes na het bakken drie minuten in het muffinblik, buiten de oven afkoelen.

       
    10. Daarna kun je de cupcakes volledig laten afkoelen op het rooster.

      Mocht je de cupcakes willen bewaren in een voorraaddoosje of willen invriezen, zorg er dan voor dat de cupcakes echt volledig afgekoeld zijn.

      Want anders kunnen de bakingcups loslaten of je cupcakes kunnen een kleffe bovenlaag krijgen!

       

Basisrecept vanille cupcakes

Categorie:Basis Cupcakes

Smaken:

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

9 reacties op “Basisrecept vanille cupcakes”

  1. cakesmuller zegt:

    Wat er niet in vermeld wordt is hoeveel cupcakes je hebt
    met dit aantal ingrediënten. Dat zou best handig zijn.

    • Hallo Lien,

      Maar gelukkig heb ik dat wel vermeld :-) Net onder de eerste foto (helemaal bovenaan) staat een klein rijtje, met vier tekentjes, en het laatste tekentje is het aantal, in dit geval 16 cupcakes.

      Verder staat er bij de materialen ook nog vermeld dat je 16 bakingcups nodig hebt, dus dat komt helemaal goed.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  2. Mila zegt:

    Hii,

    Wat een heerlijk recept! En mooi duidelijk beschreven incl foto’s. Ik heb het recept wel wat aangepast aan de ingredienten die ik in huis had. Zo heb ik 1 ei gedaan en slagroom ipv melk (volgend jaar weer kans op de summerbody ;) ). Ook heb ik een deel van de suiker vervangen door lichte basterdsuiker.
    Ze zijn in ieder geval verrukkelijk!

    Liefs,
    Mila

  3. Delfina zegt:

    Wat een duidelijk recept!!!! Ben met lading 3 bezig voor mijn dochter die afscheid neemt van haar stage klas. Omdat ze bovenop vanavond iets gaat maken heb ik lading 2 en 3 18 stuks gemaakt. Blijven ze wat platter. Ook heb ik geen volle melk maar half volle en dat werkt naar mijn mening ook goed! Het zijn heerlijke cupcakejes😊.

    Groetjes,
    Delfina

  4. Yvonne zegt:

    Kun je de cupcakes ook een avond van te voren maken? En hoe hou je ze dan t lekkerst voor de volgende middag?

    • Hallo Yvonne,

      Uiteraard kun je de cupcakes de avond van te voren al bakken, zorg er alleen wel voor dat je cupcakes volledig afgekoeld zijn voor je ze in een tuperwaredoosje stopt, of op een bord plaatst en afdekt met zilverfolie.

      Op onze Tips & Techniekenpagina vindt je een heleboel tips over het bakken van cupcakes en het bewaren van cupcakes.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  5. Liset zegt:

    Hoi Marie-Louise,

    Zojuist heb ik je cupcakes gemaakt (en je recept tot op de letter gevolgd) met als gevolg dat ik een cupcakevorm vol met overgelopen cupcakes had. Nou vraag ik me toch af wat ik dan verkeerd doe… :( dit is voor het eerst dat ik cupcakes maak met veel minder boter en voor het eerst met melk, kan het daar aan liggen? Ik heb dit nog nooit eerder gehad..

    Groetjes,
    Liset

    • Hoi Liset,

      Oh wat ontzettend jammer, want deze cupcakes zijn nu juist zo heerlijk.

      Ik maak van bijna al onze recepten stap voor stap foto’s zodat jullie precies kunnen zien wat ik doen, of even kunnen vergelijken.

      Maar als je het recept op de letter gevolgd hebt, weet ik niet zo goed wat er mis gegaan kan zijn.

      Was je beslag nat of zoals mijn beslag wat stevig? Normaal gesproken wanneer je cupcakes overlopen, dan is er iets mis gegaan met de verhouding tussen de verschillende ingredienten, teveel bakpoeder zoiets.

      Ook zou het kunnen, dat de oventemperatuur te hoog is geweest. Elke oven is anders waardoor aangegeven temperaturen altijd een gemiddelde zijn, dit kan per merk en leeftijd van de oven wat afwijken.

      Het spijt me echt :-( , ik durf het niet te zeggen, wat er mis gegaan kan zijn, mocht je deze cupcakes toch nog weer een keer willen bakken, zou ik iig minder beslag per bakingcup doen.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

Geef een reactie