Nazomer opruiming: Kortingen van 20% tot zelfs 70%!!! Op=Op!
1-2-3-4 cupcake recept

1-2-3-4 cupcake recept

Bijgewerkt op

Het originele basis cupcakerecept.
Dit recept delen:
Pinterest

15 minuten

20 minuten

120 minuten

24 cupcakes

Basis cupcake recept

Cupcakes zijn een geweldige traktatie. Of je nou je kind wilt laten trakteren op school, of je vriendinnen wilt verrassen bij de koffie of je familie laten smullen op een verjaardag… Cupcakes doen het altijd super!

Helemaal als je je gaat uitleven op het decoreren… boerderij dieren, actie figuren, prachtige bloemwerken… ‘The Sky is the Limit’

Dit basis cupcake recept is het 1-2-3-4 cake recept en het originele recept waarmee ooit de eerste cupcakes gebakken zijn!

  • 1 cup/kopje boter
  • 2 cups/kopjes suiker
  • 3 cups/kopjes gezeefde cakebloem
  • 4 gesplitste eieren
  • en daarnaast nog 4 tl bakpoeder en een halve theelepel zout en een kopje melk.

Uiteraard hebben we de cuphoeveelheden nagewogen naar ons metriekstelsel en bij de ingredienten vindt je dan ook hoeveel gram of milliliter je overal van nodig hebt.

Ideaal voor iedereen die op een eenvoudige manier, zelf heerlijke cupcakes wil maken om verder te kunnen versieren!

Super luchtig door het gebruik van ons speciale cakebloem mengsel! Op onze uitgebreide Tips &  Technieken pagina lees je meer over wat cakebloem precies is en hoe je dit zelf thuis heel eenvoudig kunt maken.

Heel veel bakplezier

Lieve groetjes

Marie-Louise

Wat heb je nodig om 1-2-3-4 cupcake recept te maken?

Ingrediënten

Materialen

Hoe maak je 1-2-3-4 cupcake recept?

  • Basis Cupcakes maken

    1. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn, wanneer de ingredienten dezelfde temperatuur hebben, zullen zij beter met elkaar vermengen.

      Je leest hier meer over op onze Tips & Technieken pagina, bij onze baktip: Waarom moeten de ingredienten op kamertemperatuur zijn?

       
    2. Verwarm de oven voor op 170*C en plaats in elk kuipje van het muffinblik een bakingcup.

      Elke oven is anders! De aangegeven temperatuur in een recept is een gemiddelde, op onze Tips en Techniekenpagina staat een handige tabel met info op welke stand of temperatuur je jouw oven het beste kan instellen, maar let op, want er zit ook verschil tussen de merken niet elke hetelucht- of gasoven is gelijk, leer je oven kennen!

       
    3. Zeef de cakebloem, zout en bakpoeder bij elkaar in de losse mengkom.

       
    4. Mix in de standmixer de boter licht en luchtig.

      Mix ongeveer 1 minuut.

       
    5. Voeg al mixend op een gemiddelde snelheid de kristalsuiker toe.

      Mix ongeveer 2 minuten.

       
    6. Klop de 4 eigelen met een vork los.

       
    7. Voeg het opgeklopte eigeel al mixend bij het botermengsel.

       
    8. Draai de standmixer naar de laagste snelheid en voeg Het bloemmengsel in drie keer om en om met de halfvolle melk al mixend toe aan de botermassa.

      Begin en eindig met het bloemmengsel.

       
    9. Schraap tussen elke toevoeging van bloem of melk even met de siliconen spatel langs de randen en bodem van de mengkom.

      Niet overmixen!

      Stop met mixen zodra de laatste meelsliert verdwenen is, als je te lang door mixt worden, lijkt je beslag heel luchtig, maar je cupcakes worden erg compact en zwaar, in plaats van lekker smeuïg.

       
    10. Klop met de garde de eiwitten in een vetvrije mengkom tot mooie gladde en stijven pieken.

       
    11. Haal de mengkom uit de standmixer en schep met de siliconen spatel het opgeklopte eiwit door het beslag.

       
    12. Verdeel het beslag gelijkmatig tot maximaal 3/4 vol, over de bakingcups in het muffinblik.

      Er zijn een aantal verschillende manieren om de bakingcups gelijkmatig te vullen met beslag! In onze baktip "bakvormpjes vullen met beslag" laten wij dit aan de hand van duidelijke foto's zien.

       
    13. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar en goudbruin.

      Zorg voor een goede kookwekker of timer op je mobiele telefoon! Want de juiste baktijd is essentieel.

      Je kunt met behulp van een caketester controleren of de cupcakes of muffins al gaar zijn.

      Steek de prikker in het midden van de cupcake, komt de prikker er droog weer uit dan is je baksel gaar.

      Zit er nog nat beslag aan de prikker dan moet je de baktijd nog iets verlengen.

      Laat de cupcakes na het bakken drie minuten in het muffinblik, buiten de oven afkoelen.

       
    14. Daarna kun je de cupcakes volledig laten afkoelen op het rooster.

      Mocht je de cupcakes willen bewaren in een voorraaddoosje of willen invriezen, zorg er dan voor dat de cupcakes echt volledig afgekoeld zijn.

      Want anders kunnen de bakingcups loslaten of je cupcakes kunnen een kleffe bovenlaag krijgen!

       

1-2-3-4 cupcake recept

Categorie:Basis Cupcakes

Bron/Foto: Cupcakes & Muffins

57 reacties op “1-2-3-4 cupcake recept”

  1. Kautar Rghioui zegt:

    Hallo Miss Baksel,
    Ik heb u onlangs nog een mailtje gestuurd met de vraag van hoeveel cupcakes je uit dit recept krijgt. Volgens mijn moeder zit hier veel te veel bloem in. Je zou voor 12 cupcakes toch zeker geen 10 dl bloem nodig hebben?

    Groetjes,
    Kautar

  2. Miss Baksel zegt:

    Hallo Kautar,

    Nou dat is ook wat…

    Maar je moeder heeft/had helemaal gelijk, ik heb de ingrediënten gelijk aangepast, ik had niet goed naar mijn aantekeningen gekeken, dit recept is natuurlijk bedoeld voor 24 cupcakes.

    Lieve groetjes

    Marie-Louise aka Miss Baksel

  3. Kautar Rghioui zegt:

    Hallo Miss Bakel,

    Hartelijk bedankt dat u zo snel reageerde. Ik zat al een beetje in tijdnood ziet u? Als ik de cupcakes gemaakt heb zal ik zeker nog een reactie achterlaten.

    Met vriendelijke groet,
    Kautar.

  4. Miss Baksel zegt:

    Hallo Kautar,

    Ik ben blij dat ik je van dienst kon zijn,

    Dit recept is van de bekende Amerikaanse Huishoud-goeroe Martha Stewart,
    dus met dit recept moet het helemaal goedkomen!

    Heel veel plezier met je vriendinnendag…

    Lieve groetjes

    Marie-Louise aka Miss Baksel

  5. Sylvia zegt:

    Hai,
    I really want to make cupcakes en was looking for de recipes.
    I’ve just read yours.

    Cause my son is allergic to milk, i was wondering how i “milk” should changed with?

    Alvast bedankt.

  6. Wies zegt:

    Hallo Marie-Louise

    hoeveel gram is 12 el boter?

    vriendelijke groeten
    Wies

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Wies Zo noemt mijn moeder mij altijd :-)

      12 el boter is ongeveer 170 gram boter.

      Mijn advies is snij +/- 170 gram boter af en lepel daar 12 keer een lepel boter vanaf.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  7. Sylvia zegt:

    aha.. Thanks Marie-Louise,

    I forgot to mention that my son also allergic to soy product.

    So.. have you any (other)idea, please… i really want to make cupcakes for him.

    Alvast bedankt, desperate mother.

    • Miss Baksel zegt:

      Hello Sylvia,

      I could not say, what kind of products you could use, to bake cupcakes for your little boy, because people who are allergic to soy can also cross-react with certain foods such as peanuts, peas, lima beans, string beans, wheat, rye and barley.

      But i did find an englisch blog: Dairy and Soy-Free Mom, i think that most of your questions wil be answered there.

      I hope you find what you are looking for!

      Kind regards

      Marie-Louise

  8. Kautar Rghioui zegt:

    Hallo Miss Baksel,

    Ik wilde u laten weten dat mijn vriendinnen en ik genoten hebben van uw cupcake recept. Helaas geen foto’s maar we gaan het zeker nog een keer proberen.

    Heel veel groetjes,
    Kautar

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Kautar,

      Wat ontzettend leuk om te lezen, dat jullie genoten hebben van mijn cupcake recept.

      Dankjewel voor het vertrouwen in cupcakesenmuffins.nl!

      Lieve groetjes en hopelijk tot snel op cupcakesenmuffins.nl

      Marie-Louise aka Miss Baksel

  9. Griet zegt:

    ik ben eigenlijk ook opzoek naar een basisrecept voor muffins.
    maar ik vind het precies nergens op de site…
    weet je waar ik het zou kunnen vinden?

    Groetjes

    Griet

  10. Miss Baksel zegt:

    Hallo Griet,

    Ja zeker, hebben wij wel een recept voor een basis muffin…

    De standaard Muffin

    Lieve groetjes

    Marie-Louise

  11. fatima zegt:

    hallo,

    heel erg bedankt, heb het vandaag geprobeerd en is mooi gelukt

  12. anoniemx zegt:

    ze waren heel lekker en we gaan het vaker doen met een paar geheime ingriedieënten en chocolade gaanwe ook proberen maar hoeveel zijn dat er

    xx anoniem

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anoniempje,

      Super om te lezen dat het enige echte originele basis cupcake recept je zo goed bevallen is, zeker als je er nog wat geheime ingrediënten in verwerkt!

      Ik begrijp alleen je vraag omtrent de chocolade niet helemaal, gaat het je om een chocolade cupcake recept? Want hier hebben wij er een aantal van op onze site staan.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  13. anoniemx zegt:

    p.s geen vanile suiker toevoegen

  14. Pino zegt:

    Hallo miss baksel,

    İk wil graag deze cupcakes maken.. Maar een vraag,
    Ik wil 12 geen 24 cupcakes.. Hoe zit het dan met de ingrediënten ?

    Groetjes

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Pinar,

      Dat is natuurlijk heel eenvoudig je deelt alle ingrediënten door twee.

      De 3 cup cakebloem wordt dan dus 1,5 cup cakebloem. enz.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  15. cupcake89 zegt:

    Er staat dat dit voor 24 cupcakes zijn, maar ik wil er niet zoveel maken. Ik wil ongeveer 8 of 10 maken? ik weet dan niet hoeveel ingredienten daarbij moet gaan gebruiken?

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Cupcake89,

      Dat is gelukkig niet zo heel erg moeilijk, je deelt de hoeveelheden gewoon door 3, dan heb je n.l. precies de hoeveelheden voor 8 cupcakes!

      Hele veel bakplezier

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  16. Anne zegt:

    Hallo,

    Ik heb de cupcakes gemaakt dit weekend: héérlijke smaak!
    Maar ik vraag mij af of het klopt dat ze vrij compact blijven. Ze rezen niet helemaal tot de rand van het cupje.
    Kan ik de volgende keer meer gist toevoegen?

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Anne,

      Ik ben bang dat je het beslasg te lang hebt doorgemixt,

      Je moet met mixen stoppen zodra de laatste meelsliert is verdwenen.

      Zie Tip 4 van onze 10 Tips om de perfecte cupcake te bakken!

      Tip 4

      Het beslag niet te lang mixen

      Overmix het beslag niet, stop met mixen zodra de laatste meel sliert verdwenen is!
      Als je te lang door mixt worden je cupcakes erg compact en zwaar, in plaats van lekker smeuïg.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  17. Milaixa zegt:

    Hallo Miss Baksel,

    Kan je in plaats van bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Groetjes, Milaixa.

  18. Lis zegt:

    Heb vandaag deze cupcakes gebakken, ze zijn erg lekker!
    Heb het de ingredienten door 3 gedaan en heb daarmee 7 cupcakes gebakken
    en voor de laatste 3 cupcakes heb ik nog een klein beetje pandan pasta door het beslag
    gedaan, dat is ook erg lekker ;) Ben blij met deze site voor de vele tips, adviezen, voorbeelden, goede uitleg etc Volgende stap voor mij wordt leren om cupcakes mooi te versieren :)

  19. Inge zegt:

    Hellup…

    Ik was net bezig met het recept. Maar op de een of andere manier gaat het bij het toevoegen van de melk mis. Het lijkt net of het in de schift gaat. Waar zou dit aan kunnen liggen. Ik gebruik roomboter (wist niet zeker of margarine ook kon), halfvolle melk en verse eieren. Ik heb trouwens geen large eieren, het er nu over het hele recept maar 1 extra toegevoegd.

    Groetjes Inge

    • Miss Baksel zegt:

      Hallo Inge,

      Als wij het in de recepten hebben over boter, mits anders vermeld, gaat dit altijd over ongezouten roomboter.

      5 eieren maat s/m kan helemaal, prima oplossing!

      Ik durf eerlijk gezegd niet helemaal goed te zeggen, waarom het is gaan “schiften”" of waarom dit er op leek.
      je moet de melk pas toevoegen zodra alle ander ingrediënet samen één zachte massa vormen, voeg je de melk te snel toe, dan wordt het een drapperige bende.

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

      • Helen zegt:

        Door de melk komt er bij het ‘botermengsel’ vocht, hier kan boter niet altijd goed tegen waardoor het eruit ziet alsof het gaat schiften. Eigenlijk volkomen normaal, je voegt vocht toe aan vet en dit is niet ‘natuurlijk’, kijk maar naar olie en water, dit zal ook nooit een samenhangend mengsel worden.
        Wanneer je de bloem toevoegd hoort het weer een geheel te worden en is er dus niets aan de hand.

  20. Diana zegt:

    Mijn vbraag is hoe ik platte cupcakes krijg, de mijne staan altijd bol???

    • Hallo Diana,

      Platte cupcakes krijg je, door na het bakken de cupcakes 10 minuten in het muffinblik te laten afkoelen met een zware houten broodplank bovenop de cupcakes, na deze 10 minuten verwijder je de plank en kun je de cupcakes verder laten afkoelen op een rooster.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  21. Woman zegt:

    Hallo,

    Voor een feest wil ik cupcakes maken. En dan dit basisirecept ervoor gebruiken.
    Alleen vroeg ik me af wat er bedoeld wordt met CUP.

  22. Woman zegt:

    Oh, ja vergeten ook te vragen je moet ze dus bakken op 170 graden maar op welk tekentje? Want ik heb een elektrische oven van het merk BOSCH en daar kan je dus op vele manieren je cake, muffins en cupcakes bakken. Je hebt een teken met streepje boven en streepje onder, dan heb je weer hetzelfde maar dan met een kleine ventilator etc. Dus ik moet echt weten welk tekentje ik voor het bakken van de cupcakes kan gebruiken.

    Bedankt!

    Groetjes

  23. Woman zegt:

    Hallo,

    Uit de omrekentabel ben ik niet wijzer geworden want er staan verschillende afmetingen voor suiker bijvoorbeeld. Heel erg jammer want ik moet het wel hebben voor het feestje.

    Groetjes

  24. ellen zegt:

    hoi , heb net t beslag precies nagemaakt maar vind t erg vloeibaar ?
    vormpjes voor de helft gevuld en 20 min op 170 gebakken , zijn niet omhoog gekomen , echt een ietsiepietsie maar niet tot de rand :( en na 20 min zijn ze nog erg bleek …
    wat heb ik verkeerd gedaan???

  25. Lonneke zegt:

    Hoi Miss Baksel,

    Ik ga dit basisrecept gebruiken voor cookie monster cupcakes. Ik ga er 24 maken, dan heb ik er lekker veel! Ik vind het ook heel leuk dat je op iedereen reageert :) Ik ga vanaf nu deze website gebruiken voor cupcakes!

    Groetjes en x-jes,
    Lonneke

    • Ron zegt:

      Hallo Lonneke,

      Dankjewel voor je lieve complimentje over onze site en over mijn reageren op jullie vragen.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  26. Ivyne zegt:

    Hi,

    Ik vroeg me af of het eventueel mogelijk zou zijn om vanille extract aan dit recept toe te voegen om zo een basis recept voor vanille cupcake te krijgen? En zou ik dan eventueel aanpassingen qua ingrediënten (zoals suiker) moeten doen wanneer ik dit erbij voeg?

    Ook heb ik nog een vraagje over de baktemperatuur. Ik heb jullie tabel gelezen en als ik het goed begrijp is het de bedoeling dat ik mijn heteluchtoven voorverwarm en instel op 150 °C om zo een baktemperatuur van rond de 170°C te krijgen? Aangezien ik het tabel naast ‘temperatuur: 175°C’ bij heteluchtoven ’150°C’ staat.

    Alvast bedankt.

    • Hallo Ivyne,

      Je kunt gerust wat vanille smaakstof toevoegen aan dit recept, zonder evt. aanpassingen.
      Onze vanille smaakstof voeg je namelijk toe op gewicht.

      Je hebt onze tabel inderdaad goed gelezen, de temperatuur die vermeld wordt bij een recept (dit geldt voor alle recepten ook op andere sites en in kookboeken) is een gemiddelde temperatuur.
      Wel moet ik er even bij zeggen dat het natuurlijk zo kan zijn dat bij jouw oven de temp. net iets boven of onder de 150°C uit zal komen.

      Heel veel bakplezier!

      Lieve groetjes

      Marie-Louise

  27. a little bakprinses zegt:

    kan je de cakebloem vervangen voor gewone bloem??

  28. Hi, hoe lang kun je muffins bewaren? En kunnen ze in de vriezer?

  29. Sandra Bos zegt:

    Hellen, zo moeten jouw cupcakes óók lukken !!

  30. Meta Senli zegt:

    In het recept staat 4 gesplitste eieren, wat gebruik je van de eieren? Het eiwit of de dooiers?

Geef een reactie